Няколко служители от щаба на Хилъри Клинтън едновременно измислят шегите, свързани със скандала около използването на личната й електронна поща за секретна държавна информация, съобщава Associated Press, позовавайки се на публикуваните от WikiLeaks писма от пощенския сървър на Джон Подеста, ръководител на предизборния щаб на Клинтън.

Кандидат в президенты США Хиллари Клинтон в Майами

Според публикуваната от WikiLeaks информация, щабът на Клинтън се е опитвал да влага в речите на своята началничка шеги по темата от момента, в който скандалната информация се появи в медиите през март 2015 година.

 

Така например Дженифър Палмиери, директор на връзките с обществеността на Клинтън, се обръща към колегите си на 3 март 2015 година с предложението «да се пошегуват около ситуацията с електронната поща» още в същия ден.

 

 Много от колегите й подкрепили идеята.
«Не считам, че това безумие ще бъде възприето така, ако ние измислим нещо смислено по въпроса. Но може и да се получи безумие», — пише в отговор прессекретарят на щаба Ник Мерил.
 «Ако тя демонстрира чувство за хумор, той ще й е от полза», — заявява на свой ред Кристина Шейк, която в момента е заместник директор по връзките с обществеността.
Независимо от това, двама човека — политическият консултант Манди Грюнвалд и съветникът по въпросите за връзките със средствата за масова информация Джим Марголис — отхвърлили идеята на Палмиери.

«Не знаем какво има в тези писма, затова нервничим по повода. Може да се получи така, че днес да се смеем, а после да съжаляваме за това — когато съдържанието на писмата се публикува», — пишат те по-късно вечерта на същия ден.

И в следващите дни екипът от щаба на Клинтън продължават да разсъждават по темата.

Дональд Трамп выступает перед избирателями в Геттисберге, 22 октября 2016

Става дума за вечеря в Айова през август 2015 година, по време на която Клинтън отбелязва, че е започнала да ползва приложението за обмяна на съобщения Snapchat.

 

«Обожавам го! Тези съобщения изчезват от само себе си», — казва Клинтън тогава с явна препратка към писмата, «изчезнали» от нейния пощенски сървър. Става дума за десетки хиляди лични писма.

 

Конкурентът на Хилъри Клинтън в предизборната надпревара Доналд Тръмп счита, че в унищожените от Клинтън писма вероятно се крие важна информация.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;