САЩ отбелязват засилването на руските въоръжени сили, в това число кибернетическите възможности, заглушаването на GPS и използването на безпилотни самолети, заяви министърът на армията на САЩ Ерик Фенниг.

Подготовка к вылету самолетов ВКС России на авиабазе Хмеймим в Сирии

Министърът на армията е подчинен на министъра на отбраната и отговаря за сухопътните сили на САЩ.

 

Според Фенинг, през 2014 г. на фона на разногласията с Русия за Украйна Пентагонът е открил, че руските въоръжени сили за подобрили цяла поредица от аспекти в работата си.

 

В резултат на това в структура към Пентагона е бил създаден отдел за «стремително реагиране», което се занимава с новите технологии на потенциалните противници.

 

«Отделът по стремително реагиране е организиран в армията, защото ние отговаряме за определен тип бойни действия за последните 15 година. Внезапно видяхме, че руската армия се е превърнала в институт, способен къде-къде по-добре да се обучава, отколкото мислехме ние. Те ни наблюдаваха, изучаваха ни, внедряваха подобрения. Нашето решаващо предимство, което, както ни се струваше, имахме, се оказа не толкова добро, отколкото се надявахме», — казва Фенинг.

Зенитно-ракетный комплекс (ЗРК) С-300 во время показательных учений на полигоне Алабино на международном военно-техническом форуме Армия-2016. Архивное фото

«Безпокоят ме най-вече три неща — кибернетичния аспект, позиционирането, навигацията и времето, GPS — това, че можем да останем без тях в бойните действия. Всичко, което имаме, така или иначе разчита на GPS. Има заплаха и по отношение на безпилотните летателни апарати», — добавя Фенинг.

 

Заедно с това, според него, Пентагонът не се съмнява, че може понастоящем да обезпечи «уверено сдържане на Русия».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;