Ако Ангела Меркел се откаже да претендира за поста федерален канцлер през 2017 година, нейното място може да заеме човек, който е способен да нанесе сериозна вреда на Европейския съюз, пише Politico.

Канцлер ФРГ Ангела Меркель перед выступлением в бундестаге. Архивное фото

 

Авторът на статията твърди, че най-вероятният приемник на Меркел е именно той, който ще се окаже и най-«разрушителният».

 

В статията се казва, че именно Шойбле ще замени Меркел, «практически няма никакви съмнения»: той е популярен сред населението и в кръга от законодатели от ХДС.

 

 

«Но ако той заеме поста канцлер, това сериозно ще разтревожи Париж, Лондон, цяла Европа, а и целия свят. Те с право ще се разтревожат», — пише авторът, отбелязвайки следното: ако Шойбле заеме длъжността федерален канцлер, това може да повлече след себе си «извънредно разрушителни последствия» за целия Европейски съюз, а за еврозоната те ще бъдат «катастрофални».
 
 На първо място авторът на материали има предвид икономическата ситуация в Европа. Министърът на финансите на Германия е известен като «финансов ястреб» — той ругае Брюксел за «финансовата гъвкавост» по отношение на страните от Южна Европа.

Ако Шойбле стане федерален канцлер, отношенията между членовете на ЕС по отношенията на макроикономическия мениджимънт, ще станат още по-«токсични», се казва в статията.

 

Във вътрешната политика на Германия назначаването на Шойбле ще доведе до конфликт между партиите от управляващата коалиция. По въпросите за миграцията и сигурността той ще се придържа към по-твърда политика, отколкото Меркел — в частност, ще настоява за ускорена процедура за екстрадиране на бежанците.

Канцлер Германии Ангела Меркель. Архивное фото

 

Не е ясно и следното: ще се превие ли Шойбле пред турското правителство така, както продължава да прави това Меркел, пише авторът.

 

«Но едно е напълно ясно. Както лидерите на ЕС се готвят за живеят без Великобритания, точно така те ще трябва да се замислят за Германия и Европейския съюз без Меркел», — резюмира авторът.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;