Пилотът от немския контингент на НАТО в Естония Свен Якоб се оплаква на вестник  Bild за това, че руските самолети са започнали да летят около границите на Европейския съюз «по малко по-друг начин и в различно време».

 

Коментарите на Якоб са свързани с поредните обвинения по адрес на Русия от страна на съседни държави: в началото на октомври представители на министерството на отбраната на Финландия заявиха, че руските самолети уж два пъти са нарушили въздушните граници на страната. Почти едновременно с Финландия с подобни обвинения излиза и Естония.

 

В интервю за «Билд» Якоб подчертава, че нито един руски самолет не е прелитал нито над континенталната част, нито над островите на Финландия или Естония.

 

 

 Независимо от това, според думите му, над неутралните води на Балтийско море руските самолети летели по-често, отколкото обичайно. Това на свой ред довело до по-чести излитания на самолетите на НАТО.
«Миналата година също имаше руски учения, но тогава ние само един път бяхме свидетели на такъв голям брой самолети в небето и бяхме принудени да се вдигнем под тревога», — твърди Якоб.

Пилотът споделя, че не знае, защо руските ВКС са започнали да летят по-често, но предполага, че това е «своеобразна проверка» на реакцията на НАТО.

 

«Длъжен съм да подчертая, че до момента от страна на руските ВКС не е имало враждебни маневри», — добавя той.

 

Министерството на отбраната на Русия на свой ред нееднократно подчертава, че самолетите от ВКС летят над неутрални води в съответствие с международните правила.

 

Страните от Прибалтика не разполагат със самолети, пригодни за въздушно патрулиране, затова от април 2004 година (след тяхното присъединяване към НАТО) с охраната на въздушното им пространство се занимават в режим на ротация самолетите от страните на НАТО, които са базирани в Литва.

В близката седмица в рамките на мисията по охрана на въздушното пространство над страните от Балтика ще патрулират във въздушното пространство над Естония немските изтребители Eurofighter Typhoon.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;