И десните, и левите политици в Германия все по-гръмко подкрепят действията на Путин в Сирия, това вече придоби вида на «неочакван политически алианс», твърди ZDF.

 

Както показва проучването на общественото мнение, проруска позиция заемат не само немските политици, но и много избиратели, които се доверяват повече на Путин, отколкото на Меркел, отбелязват журналистите от телевизията.

 

1

Владимир Путин е непобедим, силен, винаги е готов за бой — така е показан руският лидер в календара на московския художник Будаев.

 

На страницата за месец октомври Путин е на боксьорски ринг. По подобен начин изглеждаше руският лидер миналата сряда в Берлин (срещата с канцлера Меркел). По темата за Сирия не бяха постигнати забележими резултати, а примирието в Алепо отдавна е минало, съобщава телевизията. Понастоящем отново се обсъждат санкциите. Но за Лявата партия и за партията «Алтернатива за Германия» това е неподходящо решение.

 

ФРАУКЕ ПЕТРИ, лидер на АГ: Считаме икономическите санкции за напълно погрешен път.

 

ГРЕГОР ГИЗИ, депутат в бундестага от Лявата партия: Считам заплахите за икономически санкции за напълно погрешни.

 

На московската изложба заедно с други фотоколажи на художника Будаев Путин е показан и като изолиран. Западът оказва натиск върху Русия, твърди, че страната не спазва споразуменията — така виждат ситуацията АГ и Лявата партия. Сара Вагенкнехт отдавна призовава Русия да бъде разбрана.

 

САРА ВАГЕНКНЕХТ, председател на Лявата партия в германския парламент: Американското ядрено оръжие, намиращо се в Германия, се модернизира, а не се намалява, госпожо Меркел, модернизира се. В цяла източна Европа се създават ракетни бази. За последните 20 години ние все повече и повече разширявахме границите на НАТО. Русия ли си придвижва към НАТО или обратното?

 

АЛЕКСАНДЪР ХАУЛАНД, председател на АГ в Бранденбург: Руснаците чувстват, че ги подлагаме на изолация, изключваме ги от нашия свят, опитваме се да им вредим.

 

Новото допитване до общественото мнение, направено от вестник Die Zeit, показва, че процентът на хората, доверяващи се повече на Путин, отколкото на Меркел, е еднакво висок както от дясната, така и от лявата част на партийния спектър.

 

Двете партии отиват толкова далече, че подкрепят и сирийския президент Асад, отбелязва телевизията.

 

Според тях той не е военен престъпник, а международното право се нарушава само от Запада.

 

ГЕОРГ ПАЦДЕРСКИ, председател на АдГ в Берлин: Русия е легитимно в Сирия, за това я помоли правителството. Другите, които са в Сирия, имат нелегитимен статус.

 

ГРЕГОР ГИЗИ: Владимир Путин се намира в Сирия с позволение на лидера на държавата. От гледна точка на международното право това не е повод за протест.

 

ФРАУКЕ ПЕТРИ: Знаем, че двете свръхдържави — американците и руснаците — се намират на територията на Сирия, но, ако не греша, правителството на Асад покани само руснаците.

 

Въпрос на водещ: Може ли да се нарече Путин военен престъпник?

 

ВОЛФГАНГ ГЕРКЕ, депутат от бундестага от Лявата партия: Не, съвсем не. Напълно съм убеден, че в Сирия може да се постигне подобрение само с помощта на Путин и сирийското правителство.

 

АЛЕКСАНДЪР ХАУЛАНД: Нека да си спомним за войната във Виетнам. Тогава видяхме същото — считаха другите за престъпници. Тогава официално Германия подкрепи позицията на САЩ във Виетнам.

 

ГЕОРГ ПАЦДЕРСКИ: Какво се случи по време на кубинската криза, което няма да забравим никога? Руските ракети бяха разположени в Куба, а американците заплашваха с ядрена война.

 

ГРЕГОР ГИЗИ: Нека да си спомним, когато СССР искаше да разположи ракети в Куба. Кенеди заплаши дори с ядрена война.

 

Двете партии са напълно различни в идеологически план, но линията им е обща. Очевидно е, че със своята проруска и пропутинска политика те се борят за гласовете на едни и същи избиратели, твърди телевизията.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;