Наблюдателят от британския вестник The Independent, специалистът по Близкия Изток Патрик Кокбърн обръща вниманието на читателите върху разликата в начина, по който се информират те от  страна на западните СМИ по две военни операции в Близкия Изток: настъплението в Мосул в Ирак и Алепо в Сирия.

Авианосец Адмирал Кузнецов. Архивное фото

«Сравнете ги, замислете се как медиите предават информацията за Мосул и за източно Алепо — и това ще ви каже много за пропагандата, на която ни подлагат», — пише той в статията.

 

Той обяснява в каква си приличат двете операции. И в Ирак, и в Сирия правителствените сили с подкрепата от въздух от страна други държави водят настъпление над крупни сунитски градски центрове, завзети от терористите от Ислямска държава.

 

 

В източно Алепо са се струпали осем хиляди метежници, които биват атакувани от сирийската армия в съюз с шиитските и въоръжени части от Иран, Ирак и Ливан.

 

Подкрепата от въздуха се осъществява от сирийските и руските самолети. В града, както твърди Кокбърн, живеят около 250 хиляди мирни жители.

 

Международната общност осъди бомбардировките над Алепо, Кокбърн твърди, че това е правилно.

Бойцы сирийской армии в Алеппо. Архивное фото

 

Описвайки операцията в Мосул, западните медии  обвиняват за жертвите сред мирното население бойците — те използвали мирните жители като «живи щитове».

 

Говорейки за ситуацията в Алепо, «живите щитове» вече не се споменават от медиите, този път СМИ обвиняват «свирепата Русия» за жертвите сред мирното население.

 

Говорейки за разрушенията, които руската авиация уж е нанесла над Алепо, международните СМИ предпочитат да не си спомнят обсадата на град Рамади, където около 80 % от населението бе убито през 2015 г., след ударите на американската авиация.

 

 Според автора на статията, от иракската война през 2003 година нищо не се е променило.
Тогава местната опозиция на Садам Хюсеин убеди чуждите правителства и пресата, че местните жители се отнасят към нахлуването на америкаската и британската армии с възторг.
Кокбърн  твърди, че тогава САЩ и Великобритания са заблудили иракските опозиционери накуп в собствените си стремежи да считат желаемото за действително.

В резултат чуждите правителства и журналисти получиха пълно изкривяване на представата за местния политически ландшафт. Сега се случва същото, добавя авторът на статията.

 

«Крайното лицемерие, което чуждата преса демонстрира при информирането за събитията в Ирак и Сирия, ще бъде достойна тема за докторски дисертации от страна на студентите, изучаващи използването на пропагандата в продължение на векове и злоупотребата с нея», — резюмира журналистът.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;