Администрацията на президента на САЩ Барак Обама обмисля възможността от доставката на тежко въоръжение на сирийските метежници, което да помогне на «умерената опозиция да се защитава от руската авиация и артилерия», — пише The Washington Post.

Ситуация в Алеппо. Архивное фото

По време на последната среща между Обама и неговия екип, отговарящ за националната сигурност, се е обсъждал въпросът, следва ли да се доставя ново оръжие на сирийската опозиция, която се подкрепя от ЦРУ.

 

Но по-нататъшни обсъждания не е имало — планът не бил нито отхвърлен, нито одобрен, отбелязва изданието.

 

Подобна неопределеност доказва за «растящата скептичност в администрацията» по повод тайната програма на ЦРУ, в рамките на която САЩ «тренираха и въоръжиха хиляди сирийски бойци в последните три години», — се казва в статията.

 

 За реализирането на програмата са ръководителят на ЦРУ Джон Бренън и министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър. Но някои политици, които по-рано бяха «горещи привърженици» на програмата, например ръководителят на държавния департамент на САЩ Джон Кери, сега е твърде скептичен.
Кери се страхува, че доставката на нови въоръжения ще завърши с това, че бойците могат да убият някой от руските военни, което ще доведе до конфронтация с Москва, отбелязва The Washington Post.
Штаб-квартира Министерства обороны США. Архивное фото

Програмата беше «ключово звено в стратегията на САЩ», насочена към сваляне на сирийския президент Башар Асад. Но, според американски политици, в момента дори нейната разширена версия едва ли ще помогне на САЩ да постигнат желаемите цели на фона на намесата на Русия в конфликта. При това Обама най-вероятно ще прехвърли отговорността за съдбата на програмата върху раменете на следващия президент, пише изданието, позовавайки се на американски чиновници.

 

Руските ВКС помагат на сирийската правителствена армия да се бори с терористите. Москва нееднократно заявява, че влошаването на ситуацията в Алепо е в резултат от неизпълнените задължения на САЩ в рамките на руско-американските споразумения.

 

В частност, Вашингтон не положи никакви усилия, за да раздели умерената опозиция от джихадистите.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;