Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента искане за снемане имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, съобщиха от прокуратурата.

Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Делян Добрев, в качеството му на министър, престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697.27 евро.

 

Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък — престъпление по чл. 219, ал.4, вр.ал.3, вр.ал.2 от НК.

 

Според доказателствата от разследването, през 2004 г. „НЕК” ЕАД провел процедура по реда на Закона за обществените поръчки за „Избор на Архитект-Инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ ”Белене”.  За изпълнител на проекта бил избран „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” (Парсънс), а на 31 януари 2005 г. бил сключен Договор № I-455-05.

 

На 28 март 2012 г. Министерският съвет прие решение за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“. На 29 март 2012 г. това решение на МС е потвърдено от Народното събрание.

 

Въпреки решенията на Министерски съвет и Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене”, договорът между „НЕК”ЕАД и „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” (Парсънс) не е бил прекратен. „НЕК” ЕАД продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28 март 2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697.27 евро.

 

Това обстоятелство е било известно на министър Делян Добрев, който не е предприел нищо за изпълнение на предложеното и гласуваното лично и от него решение за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене”.  Така, Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма, не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание, съобщи «Гласове».

Тагове: ; ; ; ; ;