Протестът в бежанския център в Харманли приключи. Това стана след няколкочасови преговори между протестиращи, полиция и представители на местната власт. Няма арестувани. Полицейското присъствие в района остава засилено, съобщи Българско национално радио Хасково.

Сутринта се създаде напрежение заради оплаквания от лоши битови условия, премина през желанието чакащите за статут да бъдат ескортирани до сръбската граница и се стигна до незабавно искане на закрила. Създадените контактни групи от представители на всички етноси, местната власт и полиция постигнаха консенсус, обясни директорът на центъраДимитър Захариев:

Конфликта го потушихме със средствата на дипломацията и разговорите.

 

В разпределителния център в Харманли са настанени близо 3 хиляди души, които не могат да се нарекат мигранти, защото са в процедура, която продължава до шест месеца, каза още Захариев:

 

Няма как незабавно да им се предостави закрила, защото това е процес. Води се производство и всеки случай се разглежда строго индивидуално.

 

Върху протестиращите не е упражнено насилие. Няма арестувани, защото до истински сблъсък между полиция и бежанци не се е стигнало.

Тагове: ; ;