Президентът на Украйна Петр Порошенко се надява, че процесът на съгласуване на «пътната карта» по изпълнение на минските споразумения ще бъде завършен до края на ноември, в противен случай той счита за необходимо да се продължат санкциите на ЕС срещу Русия.

1«Договорихме се в най-близко време да се срещнат дипломатическите съветници, ръководството на страните-членки на «нормандската четворка», не по-късно от ноември да има среща на външните министри на страните от «нормандската четворка», които да подготвят следващата среща на върха, на която да се утвърди пътната карта», — каза украинският олигарх в интервю за украински СМИ, което се излъчи в неделя късно вечерта.

 

Порошенко счита, че ако пътната карта не бъде утвърдена до края на ноември, то ЕС ще получи основания да продължи санкциите си срещу Русия.

«Считам, че ние трябва да настояваме това да бъде направено (да се утвърди пътната карта). Ако това не се направи, то на Съвета на ЕС, който ще се състои през декември, ръководството на страните-членки на ЕС ще има всички основания да продължи и да засили санкциите срещу Русия», — каза Порошенко.

 

Според него, Украйна е предложила на ЕС в такъв случай да се продължат санкциите не с половин, а с още една година.

 

Тагове: ; ; ; ;