Участник в закрития брифинг в Конгреса на САЩ, организиран от Съвета по международни въпроси, е предложил сирийската криза да се регулира чрез убийството на президента на републиката Башар Асад, съобщава Foreign Policy, позовавайки се на източници, присъствали на срещата.

Сирийский флаг на фоне разрушенного дома в сирийском городе Маалюля в 55 км от Дамаска, который дважды захватывали и грабили боевики из группировки Джабхат ан-Нусра. Архивное фото

«А какво ще кажете Асад да бъде убит?», — цитира изданието. 

 

Въпросът е бил адресиран към Филип Хордън, бивш координатор на Белия дом за Близкия Изток.

 

Изданието отбелязва, че «инициативата» предизвикала недоумение сред участниците в мероприятието. Гордън я отхвърлил като противозаконна и неефективна.

 

«Това е незаконно и няма да промени нищо, защото Русия ще продължи да има интереси в Сирия, а интересите на Иран в Сирия също ще останат», — отговорил Гордън.

 

Заседанието се е състояло миналата седмица.

Восточные кварталы Алеппо, захваченные боевиками. Архивное фото

Foreign Policy уточнява, че на базата на законов документ от 1976 година нито един сътрудник на правителството на САЩ не трябва да участва в политически убийства или в подготовката на такива.

 

«Дори ако Асад умре по някаква причина или бъде убит, същността на конфликта — режимът, подкрепян от Русия, против опозицията — няма да се промени коренно», — заявил източник от Палатата на представителите.

 

Едва ли следващият президент на САЩ ще одобри плановете за отстраняването на Асад, но става ясно, че Вашингтон все по-често започва да търси агресивни решения за регулиране на кризата, проточила се вече шест години, резюмира авторът на статията.

 

 

 

Тагове: ; ; ;