Сирийската армия и отрядите на опълчението преминаха в настъпление южно от Алепо след превземането на стратегическите височини, предаде от мястото на събитието кореспондентът на РИА Новости.

Сирийските военни и бойците от ливанското движение «Хизбулла» се укрепиха на височината, където бе разположена бойната част на ПВО.

Ситуация в Алеппо. Архивное фото

Правителствената войска с подкрепата на авиацията и артилерията преминаха в настъпление и се придвижват към височините близо до жилищния квартал 1070.

 

 

 Терористите оказват ожесточена съпротива. Позициите на армията и опълчението се придвижват под интензивен минометен обстрел. Терористите стрелят хаотично по челните позиции на армията.
 В първите часове на настъплението сирийските военни успяха да унищожат три танка на радикалните групировки.
В нощта срещу неделя сирийските военни успяха да върнат контрола над територията на частите на ПВО и над съседната височина, където е разположена кулата за мобилна връзка.

Пред военните стои задачата да се отреже пътят за снабдяване на терористите в квартал 1070 и околните райони.

 

Настъплението на правителствените войски започна няколко часа след края на 3-дневната хуманитарна пауза, по време на която терористите и мирните жители можеха да напуснат източните квартали на града. Терористите отказаха да напуснат и под смъртна заплаха бяха забранили на мирните жители да правят това.

Случи се и един малко куриозен случай. Когато за пореден път се приближиха към позициите на терористите, няколко сирийски войници започнаха да бягат назад, техният пример бе последван и от останалите военни. Джихадистите, виждайки масовото бягство на противника, решиха да довършат остатъците от правителствените сили и тръгнаха да ги преследват.

 

Щом екстремистите напуснаха укритията си, бяха вкарани в действие сирийските картечници, които на откритата местност буквално за няколко минути ликвидираха голяма част от ислямистите.

 

Тези от терористите, които оцеляха, се върнаха на предишните си позиции. Но след половин час прибраха всичко, което можеха да вземат, и спешно напуснаха обекта, като предварително щателно го минираха. В момента се обезвреждат взривните устройства, затова на територията на военната база са вкарани инженерни части.

 

До момента така и не е ясно, била ли е планирана гореописаната операция или сирийските войници наистина са се поддали на паниката. Пресслужбата на ВС на САР потвърди завзетите  бази на ПВО, но до момента не публикува никакви други подробности.

 

 

 

 

Тагове: ; ;