Русия категорично не е съгласна с плановете на САЩ да прехвърлят допълнителни сили след превземането на Мосул в Ирак за завземането на Рака и ще протестира, ако това се случи.

Сенатор: войска США в Сирии могут спровоцировать войну

Това заяви пред РИА Новости членът на комитета по международните въпроси към Съвета на Федерациите, ветеранът Игор Морозов.

«Категорично ще протестираме, защото това прехвърляне на бойни сили ще бъде без официалната покана от страна на ръководството на САР. Само при наличие на такава покана те могат да вкарат свои допълнителни въздушни сили в Сирия», — заяви Морозов.

 

Той отбеляза също, че това ще противоречи на женевските споразумения и може да доведе до «пълномащабен военен конфликт».

«Макар американците да се отказаха от сътрудничество с Русия за Сирия, женевските споразумения действат както и преди, те регулират действията на сирийските ВС, руските ВКС и силите на коалицията в Сирия. Ако американците започнат в едностранен порядък със силите на своята коалиция да коригират целия сценарий на общите усилия за унищожение на ИД, това може да доведе до пълномащабен конфликт, който трябва да се избегне на всяка цена», — каза Морозов.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;