Лидерът на правителството на белгийската Валония Пол Маниет заяви в неделя, че няма да  приеме каквито и да било ултиматуми по отношение подписването на икономическото и търговско споразумение между Европейския съюз и Канада  (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA).

Флаг Евросоюза в Брюсселе. Архивное фото
По-рано министър от Канада не успя да убеди лидера на Валония да одобри търговския договор СЕТА

«Ултиматумите са несъвместими с реализацията на това демократично право (обсъждането на документи на изпълнителната и законодателната власти, бел.ред.)», — цитира агенция Belga думите на Маниет.

 

По данни на местните средства за масова информация, лидерът на Валония е подложен на жесток натиск от страна на чиновниците от ЕС, които настояват споразумението да бъде одобрено.

 

По-рано Маниет заяви на среща с председателя на Европарламента Мартин Шулц, че на този етап не е готов да даде положителен отговор за СЕТА.

 

В петък бе съобщено, че министърът на външната търговия на Канада Христа Фриланд също не е успяла да убеди Маниет да подпише договора, и сега, според нейните думи, «топката е напълно в ръцете на европейците».

 

СЕТА е аналог на Трансатлантическото споразумение за партньорство в областта на търговията и инвестициите (TTIP), преговорите за което ЕС води със САЩ и срещу което възразяват отделни представители на европейската общественост, а също малкия и средния бизнес. Според тях, подобен род споразумения са изгодни само за транснационалните корпорации.
ЕС и Канада постигнаха политическо споразумение за подписването на СЕТА през 2013 г. По оценки на Еврокомисията, договорът между ЕС и Канада ще отстрани 99 % от митническите такси. Предполага се увеличаване на квотите за доставка на млечна продукция от страните от ЕС за Канада и канадско месо в ЕС. Според оценките на експертите, споразумението между ЕС и Канада ще позволи да се увеличи обемът на двустранната търговия с 25.7 милиарда евро.
Според други експерти, договорът СЕТА предполага навлизането на американски транснационални корпорации с ГМО продукти чрез Канада на европейския пазар.
Във всички страни от ЕС се провеждат мащабни протести срещу СЕТА.
 Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;