Le Monde: Меркел и Оланд признаха, че няма с какво да притиснат Русия

Дата на публикуване: 23 10 2016, 15:24


По време на работното си съвещание в Сирия Меркел и Оланд демонстрираха пред Владимир Путин своето единство и твърдост, наричайки руско-сирийските удари в Алепо военно престъпление и настоявайки за тяхното прекратяване, пише Le Monde.
Заедно с това се наложи да признаят, че техните средства за натиск над Русия са крайно ограничени, защото болшинството членове на ЕС са против въвеждането на нови антируски санкции.
Le Monde: Меркель и Олланд признали, что им нечем давить на Россию
 «Това беше много ясен и твърд обмен на мнения», — заяви Меркел след края на работното заседание за Сирия, в което участваха Германия, Франция и Русия, пише изданието.
«Ние си казахме всичко един на друг както си е, защото на подобни срещи е по-добре човек да се държи открито и прямо», — добави френският президент Франсоа Оланд по време на съвместната пресконференция с Ангела Меркел.
Ако Берлин и Париж си бяха поставили за цел да демонстрират пред Путин своето единство и твърдост по сирийския въпрос, то те успяха в това, констатира изданието. Двамата западни лидери нарекоха руско-сирийските въздушни удари в Алепо военно престъпление и изискаха незабавното им прекратяване, защото борбата срещу «неголям брой терористи», според тях, не може да оправдае атаките над стотици хиляди граждани.
Меркел и Оланд също призоваха да бъде продължен режимът на прекратяване на огъня, който, от тяхна гледна точка, е единственото възможно условие за предоставяне на хуманитарна помощ, защото «паузите от няколко часа» не могат да гарантират това.

В краткосрочна перспектива може да се окаже, че Германия и Франция са постигнали положителни резултати, отбелязва изданието.

 

След преговорите в Берлин Путин съобщи за готовността си да спре въздушните удари и да продължи хуманитарната пауза в Алепо, доколкото това е възможно. Първоначално паузата трябваше да продължи само 11 часа. В същото време сирийската армия от своя страна обяви за въвеждането на ежедневен режим на тишина, който ще продължава по осем часа на ден в продължение на три денонощия.

 

Но този «жест на добра воля» не бива да подлъгва никого, твърди авторът на статията.

 

Първо, това, че руският президент направи това съобщение по време на кратката си пресконференция в берлинското летище, а не заедно с Меркел и Оланд — демонстрира, че решението е негова лична инициатива и че той изобщо не се е поддал на какъвто и да било външен натиск.

 

Второ, на своята съвместна пресконференция Меркел и Оланд бяха принудени да признаят, че техните средства за влияние върху Путин са крайно ограничени.

 

Що се отнася до въвеждането на санкции срещу Москва, то Меркел и Оланд проявиха крайна предпазливост, макар напълно и да не изключиха тази възможност, се казва в статията. Впрочем, Владимир Путин знае, че няма от какво да се страхува, та сред 28-те държави, участващи в заседанието на Европейския съвет на 20 и 21 октомври, болшинството са против санкциите, аналогични на тези, които бяха приети във връзка с украинската криза.

 

Но, както призна един високопоставен френски дипломат, пожелал анонимност, трагедията в Алепо в момента  пресече дебатите по повод облекчаването или дори свалянето на антируските санкции от страна на ЕС.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;
ВАЖНО
Важно

Минимум 11 човека са пострадали в резултат на сблъсъците около сградата на Върховната рада в

Важно

ДОСИЕ НА СКАНДАЛА. Миналата седмица у нас на официално държавно посещение беше Георге Иванов, президент

Важно

Дамаск осъжда и изразява несъгласие във връзка с присъствието на американски и турски военни в

Важно

САЩ повдигнаха обвинения на софтуерен инженер, за който се твърди, че е издал на организацията

Важно

Около централния вход на сградата на Върховната рада в Украйна от сутринта на 19 юни

Важно

В Киев около стените на Върховната рада започна протестен митинг, в който участват стотици миньори

България
Важно

ДОСИЕ НА СКАНДАЛА. Миналата седмица у нас на официално държавно посещение беше Георге Иванов, президент

Важно

Над 900 са сигналите за наводнени сгради вследствие на поройният дъжд, който се изваля в

Важно

Министерството на туризма е наело лобистки фирми в САЩ, които са уреждали по имейл срещи

Важно

Публикуваме декларацията на ПП "Синьо единство" ПП СИНЬО ЕДИНСТВО се учреди с основната задача да катализира

Важно

ГЕРБ и БСП пеят в един хор по ключови въпроси. Държавническа мъдрост или нечистоплътност е

Важно

С договора за добросъседство с Македония България е защитила интересите си и счита, че към

Русия
Важно

Латвия получи от Русия списък с жители на републиката, на които им е забранено влизането

Важно

В миналото се действаше по различен начин. Имаше куриери на КГБ, куфарчета с пари в

Важно

Според последното изследване на общественото мнение на социологическата агенция „Левада-център“, 51% от запитаните искат Владимир

Важно

Решението на Евросъюза за продължаване с още една година на ограничителните мерки по отношение на

Важно

Безпилотният руски танк, разработен на базата на най-новата бойна платформа Т-14 "Армата", получи името "Тачанка Б". Това

Важно

След края на студената война Русия напълно се отвори за западните страни, но я измамиха,


Добавить комментарий