Le Monde: Меркел и Оланд признаха, че няма с какво да притиснат Русия

Дата на публикуване: 23 10 2016, 15:24


По време на работното си съвещание в Сирия Меркел и Оланд демонстрираха пред Владимир Путин своето единство и твърдост, наричайки руско-сирийските удари в Алепо военно престъпление и настоявайки за тяхното прекратяване, пише Le Monde.
Заедно с това се наложи да признаят, че техните средства за натиск над Русия са крайно ограничени, защото болшинството членове на ЕС са против въвеждането на нови антируски санкции.
Le Monde: Меркель и Олланд признали, что им нечем давить на Россию
 «Това беше много ясен и твърд обмен на мнения», — заяви Меркел след края на работното заседание за Сирия, в което участваха Германия, Франция и Русия, пише изданието.
«Ние си казахме всичко един на друг както си е, защото на подобни срещи е по-добре човек да се държи открито и прямо», — добави френският президент Франсоа Оланд по време на съвместната пресконференция с Ангела Меркел.
Ако Берлин и Париж си бяха поставили за цел да демонстрират пред Путин своето единство и твърдост по сирийския въпрос, то те успяха в това, констатира изданието. Двамата западни лидери нарекоха руско-сирийските въздушни удари в Алепо военно престъпление и изискаха незабавното им прекратяване, защото борбата срещу «неголям брой терористи», според тях, не може да оправдае атаките над стотици хиляди граждани.
Меркел и Оланд също призоваха да бъде продължен режимът на прекратяване на огъня, който, от тяхна гледна точка, е единственото възможно условие за предоставяне на хуманитарна помощ, защото «паузите от няколко часа» не могат да гарантират това.

В краткосрочна перспектива може да се окаже, че Германия и Франция са постигнали положителни резултати, отбелязва изданието.

 

След преговорите в Берлин Путин съобщи за готовността си да спре въздушните удари и да продължи хуманитарната пауза в Алепо, доколкото това е възможно. Първоначално паузата трябваше да продължи само 11 часа. В същото време сирийската армия от своя страна обяви за въвеждането на ежедневен режим на тишина, който ще продължава по осем часа на ден в продължение на три денонощия.

 

Но този «жест на добра воля» не бива да подлъгва никого, твърди авторът на статията.

 

Първо, това, че руският президент направи това съобщение по време на кратката си пресконференция в берлинското летище, а не заедно с Меркел и Оланд — демонстрира, че решението е негова лична инициатива и че той изобщо не се е поддал на какъвто и да било външен натиск.

 

Второ, на своята съвместна пресконференция Меркел и Оланд бяха принудени да признаят, че техните средства за влияние върху Путин са крайно ограничени.

 

Що се отнася до въвеждането на санкции срещу Москва, то Меркел и Оланд проявиха крайна предпазливост, макар напълно и да не изключиха тази възможност, се казва в статията. Впрочем, Владимир Путин знае, че няма от какво да се страхува, та сред 28-те държави, участващи в заседанието на Европейския съвет на 20 и 21 октомври, болшинството са против санкциите, аналогични на тези, които бяха приети във връзка с украинската криза.

 

Но, както призна един високопоставен френски дипломат, пожелал анонимност, трагедията в Алепо в момента  пресече дебатите по повод облекчаването или дори свалянето на антируските санкции от страна на ЕС.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий