Хакерите от «КиберБеркут» са успели да получат достъп до документите на Националният фонд за демокрация (NED) в САЩ, съдържащи информация за подготвката на множество материали в средствата за масова информация с антируска насоченост, в които участва американският журналист Дейвид Сетър, който както се твърди, работи за специалните служби на САЩ и поддържа тесни връзки с главата на фонда  Hermitage Уилям Браудър.

 

 

 

1

 

 

От публикуваните документи става ясно, че само за първите десет месеца от началото на 2016 година, по поръчка на Сетър са били подготвени 24 журналистически материала в редица крупни руски СМИ. Хакерите съобщават също така, че още поне 6 такива журналистически материала са в процес на редакция, или се готвят за публикация.

 

 

Най-често в поръчковите статии на американският журналист Сетър, обекти на атака са Владимир Путин, Дмитрий Рогозин, Сергей Шойгу, баща и син Воробьови, братя Ротенберг, и много други известни руснаци.

При това, платежните документи с подробно описаниие на оказаните услуги Сетър изпраща директно в  NED. Тези отчети са изключително детайлни, като в единият от тях, се посочва, че Сетър е заплатил 11,50 долара за телефонни разговори.

 

 

» Материалите на  NED свидетелстват, че Вашингтон се старае да направи всичко, за да разклати политическата ситуация в Руската Федерация, целейки да организира същият онзи хаос, който ние преживяхме тук в Украйна през 2013 година»- се отбелязва в коментарите на «КиберБеркут».

 

 

Хакерите добавят, че от получените отчети, може да се направи извода, че американският журналист Дейвид Сетър, всъщност е » свързващото звено» между американския Фонд за демокрация и редица руски СМИ.

 

Злото не спи, както се казва, а информационната антируска кампания е впрегната по всички направления. Припомняме, че преди срещата на върха на ЕС, от България рязко се засили антируската политическа реторика, а изявлението на българският премиер в подкрепа на санкциите, което предизвика буря негативни реакции сред българите, е също част от информационната кампания на Вашингтон, и дори самият премиер е бил заставен да обяви именно от името на България, че подкрепя ожесточаване на мерките срещу Русия заради ситуацията в Сирия. С това се бележат два гола за Вашингтон: създаване на впечатление в руското информационно пространство, че България и българският народ  са срещу Русия, и сътветно максимално разединяване между двата народа.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;