Братовчедът на Муамар Кадафи Ахмед Кадафи ад-Дам разказа в интервю за RT за причините за нахлуването на западните държави в Либия.

Боевики на пикапе, недалеко от Триполи, Ливия

Едно от основанията, според него, е опитът на либийския лидер да създаде единна африканска валута и да обедини континента, превръщайки го в своеобразни «Съединени Щати на Африка».

«На Запад считаха, че такова правителство ще затвори достъпа към африканските богатства, което беше в разрез с интересите на западните държави. Те видяха в лицето на Муамар Кадафи заплаха, защото той бе ръководител на това африканско обединение», — каза Кадафи ад-Дам.

 

«Пълната отговорност за случилото се в Либия трябва да понесат западните държави», — подчерта той.

Вид на город Триполи, Ливия.  Архивное фото

Кадафи ад-Дам подчерта, че западните лидери, в това число президентът на САЩ Барак Обама, са признали свалянето на режима в Либия за своя най-голяма грешка. Той също изиска да се проведе разследване на събитията от 2011 година на ниво ООН.

«След като тези държави правят подобни изявления, то ние изискваме от тях да се извинят пред либийския народ за разрушаването на страната ни», — каза братовчедът на Кадафи.

 

Либийският лидер Муамар Кадафи бе убит на 20 октомври 2011 година от въстаниците, действащи с подкрепата на НАТО.

Избухналият тогава в Либия граждански конфликт фактически не е спирал и до днес, страната преживява тежка политическа и икономическа криза.

Всички блага, от които се ползваше либийският народ, вече не съществуват.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;