Ръководителят на МВР на Иракски Кюрдистан Карим Синджари заяви за наличието на признаци на надигащ се метеж на жителите на Мосул срещу властта на Ислямска държава в града, предаде Ройтерс.

Наступление правительственных сил на Мосул в Ираке

«Постъпват множество съобщения за наличието на хора в града, които имат намерение да убият членовете на ИД. Някои бойци вече са били убити на улиците», — съобщи Синджари.

 

Според него, иракските силоваци са успели да се приближат на 5 километра до Мосул, но не се очаква скорошно освобождаване на града от ИД.

 

«Ако те окажат съпротива, в старата част на Мосул ще има голяма битка…Пътищата са много тесни. Там не може да се използват танкове и друга техника», — заяви министърът на вътрешните работи на Иракски Кюрдистан.

Наступление правительственных сил на Мосул в Ираке. Архивное фото

Синджари отбеляза също, че броят на бойците, които държат града, е в рамките на 4-8 хиляди човека. Според него, ако Мосул бъде освободен от ИД, терористите ще се наложи да избягат в Сирия в град Рака, който до момента е в ръцете на ИД.

 

«Те ще бъдат обкръжени в един район», — счита Синджари.

Военната операция по освобождението на Мосул започна през нощта на 17 октомври. Иракските военни и силите на полицията, а също кюрдските части с подкрепата на авиацията на коалицията начело със САЩ започнаха масирано настъпление към Мосул.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;