Местните власти в САЩ предупредиха руските дипломати за наказателно преследване, ако те се появят в изборни секции по време на президентските избори, съобщи пресслужбата на посолството на Русия във Вашингтон.

Здание Госдепартамента США в Вашингтоне. Архивное фото

По-рано стана известно, че властите в Тексас, Луизиана и Оклахома са отказали молбата на представителите на Русия да присъстват като наблюдатели на изборите в САЩ на 8 ноември. В петък официалният представител на държавния департамент на САЩ Джон Кирби заяви, че Русия е трябвало да се обърне за целта към мисията на ОБСЕ.

 

«За съжаление, получихме отрицателни отговори, а дори и заплахи, в които се казва, че появата в избирателните секции на руски наблюдатели може да се разглежда като наказателно деяние», — се казва в публикуваното на сайта на посолството изявление.

 

Руското посолство заяви, че «е изненадано, меко казано, от реакцията на американската страна». Дипломатическата мисия на Русия припомня, че участието на изборите в качеството им на наблюдатели е «нормална функция на посолствата» и американските дипломати действат в съответствие с нея в Русия.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;