Коментар за позицията на България спрямо СЕТА на проф. Емил Григоров в предаването «Събота 150», преподавател по философия в град Квебек:

 

Вместо да се поставя въпроса кои ще са губещите страни, по-важно е да се постави въпроса във всяка една държава кои ще са  губещите класи от един договор за свободна търговия. Споразумение между ЕС и Канада СЕТА е спорно, то бе блокирано от белгийското регионално управление на област Валония, там управляват социалисти.

 

Позицията на България спрямо Сета, т.е. готовността на правителството да подкрепи договора за свободна търговия е нещо като «кон за кокошка».

 

Българската позиция по споразумението обвърза ратифицирането на СЕТА с отпадането на канадските визи за български граждани.

 

Но визите ще отпаднат така или иначе. Не е задължително България да ратифицира СЕТА, за да отпаднат визите, това е смешно, защото това са два различни процеса — единият дипломатически, а другият икономически.

 

По-важно според него е да бъде зададен въпроса ще либерализира ли Канада своя трудов пазар за българи.

 

С визи или без визи едва ли ще има цунами от български туристи в Канада, защото е далече и струва скъпо.

 

 

Силна съпротива от страна на левите партии и организации и екодвиженията има от самото начало на преговорите по СЕТА.

 

Следя реакциите в България – истеричното отхвърляне на СЕТА от страх, че Канада едва ли не ще зароби Европа.

 

Печелившите от този договор ще бъдат мултинационалните компании и в това отношение не можем да сочим с пръст една държава. Още повече, че повечето печеливши тук ще бъдат американски фирми, базирани в Канада.

 

Лапаме въдицата, която ни се пуска от лобитата на мултинационалните компании.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;