Изпращайки флотилията начело със самолетоносача «Адмирал Кузнецов» в крайбрежните води на Сирия, Москва изпрати на света мощен сигнал, така счита журналистът от CNN Матю Чанс.

Тяжелый авианесущий крейсер Адмирал Флота Советского Союза Кузнецов международных водах в Норвежском море. 17 октября 2016

Той обръща внимание на внушителните възможности на «Адмирал Кузнецов» и отбелязва, че флагманът на руския флот (макар флагманът да е «Петър Велики», бел.ред.) неотдавна е бил преоборудван. Самолетоносачът може да поеме 50 бойни самолети, в това число щурмови вертолети и бомбардировачи.

 

 

«Адмирал Кузнецов» се насочва към източната част на Средиземно море и ще се разположи във водите на сирийското крайбрежие. Ако възникне нужда, той може да участва в нанасянето на въздушни удари по цели на територията на Сирия. Подобна ситуация предизвиква озадаченост сред много западни наблюдатели, защото те виждат в това признак на значително увеличаване на интензивността на руските действия в Сирия, отбелязва журналистът.

Авианосец Адмирал Кузнецов. Архивное фото

Според Чанс, изпращането на руската флотилия е «важно символично послание» на Москва, което в превод означава, че Русия е способна да води бойни дейтвия в грамаден мащаб, а и е в състояние да обезпечи военното си присъствие в този така отдалечен район.

 

 

 

Тагове: ; ; ;