Срещата в Брюксел показа, че, независимо от яростната антируска риторика, ЕС така и не се реши да вкара нови санкции срещу Москва, пише Spiegel.

Участники саммита ЕС в Брюсселе. 21 октября 2016

По време на срещата европейските политици не се скъпяха на «силни думи», особено когато ставаше дума за необходимостта да се накаже Русия заради действията й в сирийския конфликт. Премиерът на Великобритания Тереза Мей разказа за «ужасните зверства» на Москва, а канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви за «нечовешките бомбардировки» над Алепо. Щом в проекта за декларация се спомена за нови антируски санкции, се създаде впечатлението, че Европейският съюз е настроен сериозно, отбелязва изданието.

 

Но в резултат темата за въвеждането на нови ограничителни мерки по отношение на Москва така и не прозвуча — нито под формата на преки заплахи, нито чрез завоалирани дипломатически формулировки, а всички споменавания за санкции изчезнаха от крайния документ, пише авторът на статията.

 

Очевидно е, че тази идея, която бе активно лансирана от отделни политици, така и не намери достатъчен брой привърженици в Европа, подчертава изданието.

 

Независимо от това, че Франция и Великобритания подкрепиха санкциите, Унгария, Гърция и Италия се обявиха против подобни стъпки.

 

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер също подстави под съмнение плана на Брюксел, отбелязвайки, че антируските санкции по никакъв начин не могат да съдействат за подобряване на ситуацията в Сирия.

 

 По никакъв начин не изглежда, че ЕС се стреми да продължи своя вариант за разрешаване на кризата. Срещата на върха стана поредното доказателство на безсилието на Брюксел, който, сблъсквайки се с крупни проблеми, предпочита ролята на страничен наблюдател, завършва авторът на статията.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;