По време на първия ден на срещата на върха ЕС не взе решение за въвеждането на санкции срещу Москва заради ситуацията в Сирия. Редица страни бяха против ограниченията, главна роля в това, според средствата за масова информация, има премиерът на Италия Матео Ренци.

 

В резултат на това в крайния документ на Брюксел НЯМА текст за санкции срещу Русия.

 

Кой е на страната на Москва

 

 

Според вестник Financial Times, против новите санкции по отношение на Русия са били няколко държави. Своите възражения са представили Испания, Австрия, Кипър и Гърция — страните, които най-много пострадаха от «украинските» санкции.
Както твърди изданието, «клубът на приятелите на Русия» е бил оглавен от италианският премиер Матео Ренци. Именно благодарение на него многочасовите преговори в ЕС са завършили безрезултатно.
«По време на 9-часовите преговори на срещата на върха на ЕС италианският премиер успя предложението за нови санкции да бъде премахнато, макар то да бе лансирано преди началото на срещата», — пише изданието.
Самият Ренци след срещата също е пределно ясен.
«Ние утвърдихме документ, който призовава към по-скорошно споразумение, към истинско примирие и политически преход (в Сирия, бел.ред.). Но считам, че няма смисъл да си правим труда да споменаваме за санкции», — заяви италианският премиер Ренци.
Доналд Туск и Федерика Могерини по време на срещата на ЕС в Брюксел. 21 октомври 2016

Тагове: ; ;