В комисията по отбрана в Парламента изригна нов мащабен скандал, свързан с промените в условията за закупуването на нови изтребители.

 

 

„Опасенията ни, че критериите са преработвани, се оказаха основателни“, заяви пред „Труд“ Атанас Зафиров от БСП, член на комисията.Е

 

Ето какво каза още Зафиров:

 

«Тихомълком бордът за управление на проекта е променил и параметрите, които бяха гласувани от НС в началото на юни. Тогава депутатите дадоха зелена светлина за купуване на многоцелеви изтребители.

Решението бе да могат да изпълняват пълния спектър от задачи, а остатъчният им живот да не е под 20 години. От представените вчера нови условия става ясно, че изтребителите трябва да изпълняват пакет от опции, а на първо време единствената задължителна опция е „въздух – въздух“.

Обяснението на заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов (който се появи в комисията вместо министъра Николай Ненчев, смъмрен безмилостно от всички депутати на предишното заседание) бе, че допълнителни опции можело да се набавят на по-късен етап, а промените в условието щели да позволят да се купят на първия етап не осем, а 10 изтребителя. Втората изненада за комисията по отбрана се оказа занижаването на условието за остатъчен живот на 15 години.

Промените в критериите засилват опасенията ни, че целта е да купим стари изтребители».

 

 

 

С новите условия се лансира закупуването на употребявани американски изтребители F-16 от Португалия. Самолетите са произведени през 1983-1984 г., двигателите им са с изчерпан ресурс, т.е. още в момента на закупуването им те ще трябва да бъдат сменени с нови.

 

Според специалисти от ВВС, ще се наложи да бъде подменена и авиониката им, както и да се модернизира софтуерът.
Командирът на ВВС Цанко Стойков прочете доклад, от който стана видно, че са направени две корекции на критериите за избор на нов изтребител. Първият вариант на условия бе изработен през 2012 г. Той е бил преработен най-напред през юни 2016 г., а след това и в края на септември.

Споровете по проекта ще продължат с изслушването на всички замесени в промените на критериите.

Тагове: ; ; ;