Бойците от терористичната групировка Джейш Фатх ал-Шам» (ан-Нусра) всячески възпрепятстват излизането от източно Алепо на мирните жители, защото така джихадистите остават без «живия си щит».

Днес сутринта блокпостът в окръг Бустан ал-Каср, където се намира един от «зелените коридори», бе подложен на минометен обстрел.
Ислямистите изстреляха 12 снаряди по квартала, желанието им е да сплашат населението, което има намерение да се евакуира. В резултат шофьорите на автомобилите бяха принудени да напуснат сборния пункт, за да предпазят транспорта от повреди.
По предварителни данни, от този обстрел не е пострадал никой. Но след инцидента сътрудниците на ООН заявиха,че не могат да започнат хуманитарна операция, защото не са получили гаранции от всички страни в конфликта. Фактически джихадистите отказват да гарантират спазване на примирието по време на излизане на хората от източната част на Алепо.
Ислямстите палят домовете на тези, които тръгват към «зелените коридори», обстрелват ги със снайпери…
В резултат на всичко това, в последните пет часа хората, които напускат източните части на Алепо, са малко.
По-рано Министерството на отбраната на Русия и командването на САР обявиха за временно прекратяване на огъня и началото на хуманитарна пауза.
По-късно тя бе продължена с още едно денонощие.  След берлинската среща Владимир Путин се съгласи на неопределен срок на примирието.
Терористите не се нуждаят от края на мирния процес. С тези си действия те помагат на западните политици, обвиняващи Сирия и Русия в геноцид над населението на Алепо.
 
Вчера около 150 въстаници от групировката «Ахрар аш-Шам» взеха решение да прекратят съпротивата.
 
Те положиха оръжието си, излязоха през коридорите в района на Бустан ал-Къср. Бойците, които не се съгласили да останат на тази територия (под контрола на сирийската правителствена армия), били изпратени в Идлиб.
По време на напускането на града бойците от «Ахрар» са били подложени на масиран огън от страна на своите бивши съюзници, считащи ги за предатели.

Тагове: ; ; ; ;