„Трябва да разрушим монополите, те пресират малкия и среден бизнес, трябва да създадем предвидима среда за развитие”, това заяви кандидат-президентът на Коалиция «БСП-Лява България» ген. Румен Радев на срещата си с представители на микро, малкия и средния бизнес в София.

 

Ето какво каза още той:

 

«Основният ми приоритет е сигурността, без икономика и развитие на бизнеса няма сигурност. Гръбнакът на нашето общество са микро, малките и средните предприятия — 1,5 млн. българи се прехранват от тях.

 

Главен проблем пред тези предприятия е липсата на достъп до обществени поръчки, те отиват само при големите фирми, при останалите липсва достъп до кредитиране.

 

Има проблем и с лоялната конкуренция — статистиката показва, че първите 100 фирми почти удвояват печалбата си за последната година, което е изключително тревожно.

 

Малкият и средният бизнес се натиква все повече в ъгъла. Ако тази тенденция продължава, това означава да генерираме безработица, социално изключване за много хора, липса на конкуренция. Така не може да продължава.

 

 

Друг основен проблем на бранша е големият административен натиск и регулации. Големите фирми имат ресурс да отговорят на все по-големите изисквания, но малките предприятия няма как да го направят. Примката все повече се затяга и малките предприятия се задушават, а именно те трябва да се стимулират.

 

 

Като президент ще създам Съвет за икономическо развитие. Той ще действа постоянно и ще бъде отворен за представители на микро, малки и средни предприятия, които са предприемачи в България, инвестират и създават работни места.

 

Съветът ще генерира идеи, как да се развива бизнесът, как да просперира и как тези идеи да бъдат представени по най-добрия начин.

 

Международните контакти на президента са особено важни. Те трябва да бъдат винаги насочени така, че да се създават нови перспективи за бизнеса, условия за инвестиции, за международни контакти, програми за устойчиво развитие.

 

В момента институциите, които трябва да бъдат най-заинтересовани от развитието на българския бизнес и привличането на чуждестранни инвестиции у нас са пасивни. Като президент ще работя усилено това да се промени».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;