Лидерите на Европейския съюз смекчиха предупреждението си за санкции срещу Русия. Във финалния текст на общото им изявление, след първия ден от срещата на върха, отпадна заплахата за персонални мерки срещу всички хора и образувания, подкрепящи режима на Башар Асад в Сирия, предаде БНР.

Няколко държавни ръководители са поискали да бъде записано, че ЕС разглежда всички възможни действия, в случай че жестокостите в Сирия продължат.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви пред журналисти преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, че е за нови санкции срещу Русия заради обстановката в Сирия, ако това ще доведе до връщане на масата на преговорите.

Ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно «за». В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия. С цялото ми уважение. Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори – знаете, наследството, което получихме в енергетиката, но по-важно от това са ценностите и ние ще ги защитим докрай.»

 

Тагове: ; ;