«Случващото се в Алепо, е недопустимо, то трябва да бъде прекъсна незабавно то от страна на Русия. Има нещо по-важно от икономиката и печалбата — това е човешкият живот. Това са ценностите на ЕС, които ние всички изповядваме. Изказвал съм се и срещу САЩ, Франция и Англия, когато са умирали хора в резултат на бомбардировки. Ако санкциите са достатъчно силни да върнат всички на масата на преговорите, аз съм абсолютно «За».

 

Това заяви българският премиер Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

 

Той допълни, че е за санкции срещу Русия заради събитията в Сирия, съобщи правителствената информационна служба.

 

«Знам какво си причинявам, защото водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите, ще ги защитим докрай. Санкциите вредят на бизнеса, икономиката, селското стопанство – на всичко. Но има нещо по-важно от печалбата, бизнеса, икономическия интерес и това е човешкият живот, ценностите, които ЕС и всички ние изповядваме”, допълни премиерът Борисов.

 

 „Няма оправдание, когато се атакуват болници, училища, жилищни сгради. Тук ценностите за хуманността, за правата на човека, за живота им почват да се бият с икономическия интерес на някои от държавите. Не – трябва да сме много категорични по въпроса”, заяви Борисов.

 

 „Къде да се върнат всички бежанци от Сирия, когато всичко е срутено?”, попита Борисов.

 

«Санкциите срещу Русия вредят на бизнеса и икономиката, но действията на Москва в Сирия противоречат на ценностите, които ЕС изповядва», каза още той.

 

Тагове: ; ; ;