Израел обвини ООН в лицемерно и пристрастно отношение, за това заяви постоянният представител на страната Дани Данон по време на заседанието на Съвета за сигурност към ООН.

 

Данон потвърди думите си с документи, доклади и резолюции, които, според него, са били приети от ООН срещу Израел от октомври 2015 година.

Израиль. Архивное фото

«Година след година тази организация произвежда едни и същи документи, препълнени с едни и същи възмутителни обвинения и абсурдни искания. В тези папки има доказателства за дълбокото пристрастното отношение срещу Израел», — каза Данон.

Последният документ, предизвикал рязката реакция на Израел, беше приетата от ЮНЕСКО резолюция, в която има критика към страната за «актовете на агресия и незаконните мерки, препятстващи свободното изповядване на религиозния култ и достъпа на мюсюлманите в светото за тях място — джамията Ал-Акса/Ал-Харам аш-Шариф».

 

Текстът не съдържа споменаване на еврейското наименование на обекта и неговата значимост за юдейската традиция.

След това комисията на Израел в ЮНЕСКО спря сътрудничеството си с международната организация в знак на протест срещу резолюцията, която израелското ръководство възприе като отрицание на връзките на еврейския народ с Йерусалим и неговите светини.

 

 

 

Тагове: ; ;