Началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Валерий Герасимов обяви, че Русия наблюдава денонощно обстановката в западния иракски град Мосул и действията, свързани с блокирането на бойците от «Ислямска държава» в него, съобщи кор. на БНР от Москва.  Към този район се насочени апаратите на руското военно космическо разузнаване и в района, в непосредствена близост, работят повече от десет военновъздушни съединения, както и безпилотни апарати, които следят развитието на обстановката.

 

Според генерал Валерий Герасимов е необходимо да се знае, че самата операция, свързана с освобождаването на Мосул, не е започнала, въпреки шумотевицата, която наблюдаваме по чуждестранните телевизионни канали. В момента се наблюдава съсредоточаване на сухопътни съединения, артилерийски обстрел и бомбардиране на обекти в района на град Мосул.

 

Руските военни наблюдават с особено внимание евентуалните опити на бойците на «Ислямска държава», ако тръгнат да се придвижват към границата със Сирия, за да влязат нейна територия.

 

Затова, според началника на Генералния щаб на руската армия, терористите не трябва да бъдат гонени от една държава в друга в близкоизточния регион, защото това създава рискове. Вместо това те трябва да бъдат унищожавани там, където бъдат открити, предлага генералът.

 

От военна гледна точка, местността и релефът на иракско-сирийската граница позволяват на силите на международната коалиция да докажат своята ангажираност в борбата с тероризма.

 

 

Тагове: ; ; ;