«Сова Харис» прогназира балотаж между Цецка Цачева и генерал Румен Радев. Според социологическата агенция, на първия тур Цецка Цачева ще получи 34% , а ген. Румен Радев – 28,6%.

 

На втори тур кандидатът на ГЕРБ ще получи 38,7% от гласовете, а кандидатът, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП – ген. Румен Радев, ще има 37,8%. 12,5% от анкетираните са заявили, че ще подкрепят Красимир Каракачанов.

Тези, които заявяват, че твърдо са решили да гласуват, са 55% от имащите право на глас.

Цецка Цачева получава подкрепа само от електоралното тяло на ГЕРБ. Като чисто партиен кандидат, тя не успява да навлезе в по-широк периметър. Нещо повече, издигането на кандидатурата й в последния момент създаде усещането, че едва ли не ГЕРБ ще назначава служебен президент, посочват от „Сова Харис“.

 

Основният опонент на ГЕРБ генерал Румен Радев привлича подкрепа, значително надвишаваща тази на основната партия, която стои зад него.

Данните показват, че при евентуален балотаж между очертаващите се фаворити Цецка Цачева и Румен Радев силите са изравнени.

 

Кандидатът на ГЕРБ ще може да разчита на допълнителна подкрепа само от симпатизантите на Реформаторския блок, и то не изцяло, докато към Румен Радев се преориентират гласоподавателите на АБВ, «Движение 21» и преимуществено на националистите.

 

До момента е загадка поведението на ДПС. В момента техните гласоподаватели декларират, че ще се ориентират най-вече към Ивайло Калфин и Пламен Орешарски, а на втори тур – главно към Румен Радев. Голямата маса от тях обаче не изразяват предпочитания към нито един кандидат.

 

Изследването е реализирано от Агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания СОВА ХАРИС

Тагове: ; ; ; ; ;