Според информация от пресслужбата на Северния флот на Русия, целта на новия поход в Средиземно море е да се обезпечи военно-морското присъствие на оперативно важните райони в Световния океан.

 

Ще се отработват бойната готовност на екипажите и съвместните действия на силите на корабните самолетоносачни групи и авиацията. Планирани са съвместни учения с корабите от другите флотове на Русия. Извън плана в Средиземно море и сирийската криза, Северният флот на Русия ще проведе не само учебни действия, но и ще участва в бойни действия. Ролята на флагмана на Северния флот не подлежи на оценка.

 

Тежкият атомен ракетен крайцер «Петър Велики» е предназначен за поразяване на крупни надводни цели, защита на морските съединения от атаки от въздуха и от подводници на противника в отдалечени райони в моретата и океаните.

 

 

За разлика от своите предшественици — ударните ракетни крайцери — «Петър Велики» е снабден с по-ефективни хидроакустични и радиолокационни средства, оръжие против подводници и крилати ракети, има повишена автономност на придвижването.

 

 

Крайцерът е въоръжен практически с всички видове бойни и технически средства, създадени за надводните кораби на ВМФ на Русия. Ударното ракетно въоръжение на «Петър Велики» внушава уважение сред военните моряци от всички страни.

Учения НАТО в Черном море.Архивное фото

На снимката: Гвардейският ракетен крайцер «Варяг» напуска Златния рог и се насочва към Владивосток. Архивна снимка.
Всеки от двата корабни ракетни комплекси за колективна отбрана С-300М защитава въздушната зона с диаметър 600 километра.
Всички военни специалисти по света твърдят, че в бойна обстановка всички 94 ракети достигат целите си. Ешалонираната трирулева корабна система за ПВО разполага със ЗРК за самоотбрана «Кинжал» (64 ракети) и със зенитно-артилерийския комплекс «Кортик» (шест бойни модула, 192 ракети и 36 хиляди 30-мм снаряди).
Заместитель верховного главнокомандующего объединенными вооруженными силами НАТО в Европе генерал Ричард Ширрефф

Бойният потенциал на «Петър Велики» се допълва от управляващата информационна система (БИУС), тип «Трон».

 

Основните технически характеристики на крайцера: 24500 тона, максимална скорост — 31 възела, автономност — 60 денонощия, дължина — 28.5 м…

Главната енергетична установка на кораба е снабдена с два ядрени реактора с обща мощност 600 МВт.

 

ТАРКР «Петър Велики» влиза в строя през 1998 г., според корабните мерки е достатъчно млад.

На снимката: Тежкият атомен ракетен крайцер на Северния флот на Русия «Петър Велики». Архивна снимка

Тагове: ; ; ; ; ;