В Париж бе открит руски духовно-културен православен център.

Ален Жюппе. Архивное фото

Първата копка на центъра е осъществена през април 2015 година. Участъкът е закупен още през 2010 година.

 

Автор на проекта е френският архитект Жан-Мишел Вилмот. Центърът представлява православна катедрала с един голям и четири по-малки куполи. Църковните канони са съчетани с иновативни решения (куполите на направени от сплав от злато и паладий).

 

Очакваше се, че на тържествената церемония ще участват президентите на двете държави, но визитата на Владимир Путин в Париж бе отменена. В резултат на това центърът бе открит от министъра на културата на Русия Владимир Мединский и посланика на Русия във Франция Александър Орлов.

 

 

Руският президент нарече откриването на Руския духовно-културен православен център в Париж доказателство за здравината на културните и хуманни връзки между държавите.

 

Путин добави, че центърът ще заеме достойно място сред забележителностите на Париж, а дейността му ще позволи да се заздравят традициите, приятелството и взаимното уважение, свързващо руснаците и французите.

 

Руският лидер отбеляза, че процесът на съгласуване и реализация на проекта е бил «твърде тежък».

 

«Но неизменната подкрепа от страна на френското правителство позволи да се преодолеят успешно всички трудности, възникнали по пътя, а целият проект да се завърши в срок», — цитира думите на Путин пресслужбата на Кремъл.

 

Приятелство извън политиката

 

 

Ръководителят на управлението на Московската патриаршия по задграничните учреждения епископ Антоний  Богородский отбеляза също, че центърът на площад Бранли ще се превърне в символ на добрите отношения между Русия и Франция извън политическите обстоятелства.

 

«Събитието, на което сме свидетели днес, може без преувеличение да се нарече историческо», — каза епископът.

 

Представителят на Руската православна църква припомни, че през 30-те години на миналия век руската общност във Франция е извършвала богослужението в мазето на фабрика за велосипеди.

Открытие Русского духовно-культурного центра в Париже

«Днес виждаме как на брега на Сена засияха златните куполи на величествената православна катедрала. Тя ще стане катедрален храм на Руската православна църква в Париж», — подчерта епископ Антоний, добавяйки, че това събитие е било очаквано от много поколения руски емигранти в Париж.

 

Генералният директор на Държавния Ермитаж на Русия Михаил Пиотровский на свой ред отбеляза, че откриването на центъра отразява важността на културата и духовността в съвременния живот, а също «показва, че е изключително важно да не се късат тези връзки, а и колко е лошо, когато понякога се опитват да ги използват за политически цели».

 

Тагове: ; ; ; ;