Страните от Европейския съюз не могат да стигнат до единно мнение относно политиката си по отношение на Русия, пише Politico.

Здание Рейхстага в Берлине, Германия. Архивное фото

«Бързо влошаващите се отношения с Москва явно все по-малко се контролират от Европа. Върху тях влияят на първо място събитията в Сирия и САЩ, които, както и по-рано, действат от името на целия Запад», — отбелязва изданието.

 

В четвъртък в Брюксел ще се състои мини-среща на високо ниво, в която страните от ЕС планират да изяснят позицията си към Русия. Както твърди авторът на статията Дейвид Херсзенхорн, «това вече ще трябва да се забрави».

 

Някои анализатори предполагаха, че дискусията ще продължи до самото смекчавано не санкциите срещу Русия, но тези очаквания бяха «изтрити» на фона на събитията в Алепо, пише авторът.

 

 От някои европейски лидери се очакват предложения за нови антируски санкции заради Сирия — но представляващите ЕС чиновници признават, че консенсус по този въпрос не може да се постигне.
Вместо това лидерите на 28-те страни трябва да решат, готови ли са да продължат да играят ролята на втори план. Защото е напълно вероятно Москва да обвини за изострянето на отношенията Европа, пише изданието.

Завършилата в събота среща между външните министри на САЩ и Русия се превърна в още един пример на това, че ЕС остават встрани от преговорите по сирийския въпрос и са принудени да разчитат за това на Вашингтон.

 

«Трябва да му се доверим (на държавния секретар на САЩ Джон Кери, бел.ред.). Нищо друго не ни остава», — заявява пред изданието един европейски дипломат.

 

Флаги Евросоюза возле штаб-квартиры Еврокомиссии в Брюсселе, Бельгия. Архивное фото

В неделя Кери замина за Лондон, за да разкаже на партньорите си за резултатите от съботните срещи. Там той и външният министър на Великобритания Борис Джонсън споменаха за вероятността от въвеждането на нови санкции срещу Русия. Но заради разкола вътре в ЕС по този въпрос тяхното изявление прозвуча като празна заплаха, отбелязва Politico.

 

Между другото, по последни данни, страните от ЕС няма да въвеждат санкции срещу Русия заради Сирия. Това съобщи лидерът на европейската дипломация Федерика Могерини.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;