Президентът Барак Обама не счита, че САЩ се отнасят неуважително към Русия. Това заяви той, коментирайки изявленията на кандидата от Републиканската партия Доналд Тръмп. На съвместна пресконференция с премиера на Италия Метео Ренци в Белия дом американският лидер бе помолен да коментира думите на Тръмп, че действащата власт в САЩ не изразява достатъчно уважение към Русия и нейния президент Владимир Путин.

 

Обама, както той се изрази, давал оценките си «по-сдържано, отколкото на предизборните мероприятия».

 

Според него, към момента на идването му на власт Русия «нахлула в част от територията на Грузия и създала там замразен конфликт».

«По онова време там имаше нов президент, — продължи той, имайки предвид Русия. — И ние се постарахме да инициираме по-конструктивен път за американо-руски отношения».

 

«Струва ми се, че ние сме демонстрирали към Русия достатъчно уважение, — каза Обама. — Признахме колосалните разногласия и различията в ценностите, но при това се опитахме да намерим пътища към взаимодействие».

 

Във връзка с това Обама припомни за сключения между Москва и Вашингтон Договор за по-нататъшното съкращаване  и ограничение на стратегическите настъпателни въоръжения, за конструктивното взаимодействие между двете страни по редица крупни международни проблеми.

 

«А когато предишният президент бе сменен от Путин, с него се срещахме отново и отново и обсъждахме пътища за конструктивна съвместна работа», — припомни Обама.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;