Освобождаването на Мосул от терористите може да завърши «с пълна катастрофа» за иракската армия и силите на коалицията начело със САЩ, пише американският полковник в оставка Даниел Дейвис в статия за The National Interest.

Наступление правительственных сил и формирований пешмерга на Мосул в Ираке

Макар операция да започна през нощта в понеделник, вече са налице всички признаци, че коалицията я очакват сериозни проблеми. Още преди началото на операцията стана ясно, че пред силите, воюващи с «Ислямска държава», стоят многобройни политически и дипломатически пречки, а тяхното преодоляване е значително по-трудно, отколкото битката с терористите в града, счита Дейвис.

 

Боевете за Мосул могат да завършат с катастрофа за мирните жители. ООН се опасява, че милионите хора ще трябва да напуснат домовете си, а международните организации нямат пари, за да успеят «да се подготвят напълно за най-лошия сценарий». Създава се впечатлението, че властите в Ирак се стараят да намалят хуманитарната криза и призовават гражданите НЕ да напускат домовете си, а да търсят убежища в града. В същото време ИД възпрепятства излизането на хората от Мосул. Властите не обясниха, че ще предоставят на жителите храна, вода и лекарства в случай на тежки боеве, припомня авторът на статията.

Но главният проблем е в това, че САЩ разчитат да завършат войната в Ирак, позовавайки се на «незрелия план» и «нестабилността на коалицията». Вашингтон разчита да се бори с ИД с подкрепата на няколко сили с противоположни интереси, отбелязва Дейвис.

 

Иракските въоръжени сили от момента на нападението на ИД през 2014 г. са възстановени само частично. Кюрдските части пешмерга заявиха, че ще оставят за себе си всички територии, извоювани от ИД. Иранските шиити ненавиждат иракските сунити и по-рано заплашваха да убиват американците. Иракските сунити имат цяла поредица от нерешени проблеми с багдадското правителство, в което доминират шиитите. Турция, член на НАТО, зае част от териториите на две съседни държави и заплашва да разтури коалицията, докато премиерът на Ирак Хайдер Ал-Абади заплашва Анкара с война, пише авторът на статията.

Наступление правительственных сил на Мосул в Ираке

Така установената ситуация е резултат от упорството на Вашингтон и неговите стремежи да подчини всички на волята си с помощта на военна сила. Освен това, САЩ постоянно се опитват «да намерят бързи решения на сложни и многопластови проблеми». Външната политика, основана на подобни принципи, довежда до «постоянно задълбочаване» на проблемите, които Вашингтон се опитва да регулира, води и до подриване на националната сигурност.

 

Време е САЩ да се откажат от склонността си към интервенции и да използват военната си сила по-сдържано, уверен е Дейвис.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;