Eвропейският съюз непрестанно засилва тревогата в Москва относно сигурността на Русия, вместо да започне истински диалог за примирие с руския президент Владимир Путин, пише Рено Жирар за Le Figaro.

Московский Кремль и Кремлевская набережная в Москве. Архивное фото

По време на предстоящото заседание на Европейския съвет, което ще се състои на 20-21 октомври, европейските лидери вероятно ще обсъждат ожесточаването на санкциите срещу Русия, се казва в статията. За това вече намекна канцлерът на Германия Ангела Меркел. Но Франция следва до помисли добре, струва ли си да върви «по стъпките на Германия или все пак е по-добре да избере своя собствена политика». Очевидно е, че «европейската политика на санкции срещу Москва е контрапродуктивна», тя «не може да промени курса на такава упорита и горда нация, като Русия», пише авторът.

 

«…Европейските търговски санкции удариха по нашите собствени промишлени и селскостопански производители. Те отровиха отношенията ни с Русия, но по никакъв начин не промениха позициите на Кремъл по украинския въпрос», — посочва авторът.

 

Официальная резиденция президента США - Белый дом. Архивное фото
В момента отношенията между Русия и Запада се намират в крайно плачевно състояние. Според автора, Москва е убедена, че «срещу нея се плетат заговори и се подготвят планове за агресия», а действията на НАТО задълбочават руската «параноя» по повод сигурността. Стратегията на ЕС и САЩ цели «сдържането» на Русия, но довежда само до противоположни резултати, отбелязва авторът.

Според Жирар, Русия и Западът са затворени в порочен кръг. Москва отбранява границите си и по тази причина може да реши да се намеси в ситуацията в съседни държави, а Западът прилага санкции и разгръща военни сили, което още повече засилва опасенията на Русия.

 

Между другото, Русия е западна страна, пише авторът, Западът трябва при вероятен сблъсък с Китай да привлече Москва на страната на ЕС и САЩ. Освен това, Русия играе ключова роля в Близкия Изток, където води борба с тероризма. Без Москва ще е невъзможно да се приключи с войната в Сирия, убеден е авторът.

Флаги Евросоюза возле штаб-квартиры Еврокомиссии в Брюсселе, Бельгия. Архивное фото

«Ние осъждаме Русия за намесата й в Сирия, но, ако не беше тя, Дамаск би паднал в ръцете на ислямистите още през септември 2015 г., а в страната би започнал геноцид над шиитите и изгнание за християните в най-добрия случай», — пише Рено Жирар.

 

Русия трябва да бъде върната в европейското семейство, а за целта трябва да започнем преговори с Москва. Страните следва да назоват ключовите си интереси и да търсят допирни точки, а Западът трябва да разбере, че в геополитическите искания на Русия има смисъл.

 

Франция може да изиграе в примирието между Русия и ЕС ролята на посредник, това ще укрепи позициите на Париж в Европа, счита журналистът.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;