WikiLeaks публикува нова порция от секретната кореспонденция между председателя на предизборната кампания Джон Подеста и бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън.
Да видим какво още са искали да скрият от обществеността в предизборния щаб на Клинтън.
Изъяны характера и кокаин для Обамы: Хиллари Клинтон в свете новых публикаций WikiLeaks

 

Неправилните терористи

 

В едно от писмата на Подеста изненадващо се коментират събитията от 2 декември 2015 г., когато ислямистките екстремисти Сейед Фарук и Ташфин Малик застреляха 14 човека в калифорнийския социален център в град Сан Бернардино.

Супруги Ташфин Малик и Сайед Фарук, проживая в США, открыто демонстрировали приверженность идеям радикального ислама и экстремизма. После того как их пример в своей кампании использовал Дональд Трамп, на него посыпались обвинения в «исламофобии».

 

Отбелязва се, че за Фарук е съобщил водещият от телевизия MSNBC Кристофър Хейз, а ръководителят на щаба на Клинтън отбелязва, че «щеше да е по-добре момчето на име Сайед Фарук да бе съобщило, че човек, който се казва Кристъф Хейз, е прострелял всички».

 

Така Подеста изразил съжалението си, че убийците се оказали ислямистки екстремисти — това съответствало на предизборните изявления на Доналд Тръмп за опасността в САЩ да се допускат радикализирани бежанци от страните от Близкия Изток и Африка.

 

«Зловещи недостатъци на характера»

 

В друго писмо на Подеста, адресирано до политолога и активист от Демократическата партия Нира Танден, ръководителят на щаба изразява загрижеността си от липсата на каквото и да е чувство за вина от страна на Клинтън за скандала с пощенския сървър, което, според него, може да удари по предизборната кампания. Подеста намеква, че Хилъри Клинтън има «зловещи недостатъци в характера», които й пречат да има адекватни емоции.

 

«Цялата тази история с пощенските сървъри ни се отразява зле. Напълно осъзнавам това. Опасявам се, че нейното упорито нежелание да говори по телевизията и да изрази искреното си съжаление и разкаяние разкрива зловещи недостатъци в характера», — се казва в писмото, публикувано от Уикилийкс.

 

Припомняме, че ФБР реши да не възбужда дело срещу Клинтън за изтичането на нейните писма в резултат на използването на частен пощенски сървър за държавни документи. Независимо от от това, че румънският хакер Guccifer бе осъден в САЩ на 4 години затвор, директорът на ФБР Джеймс Коми заяви, че румънецът не е участвал във взлома на пощенския сървър на Хилъри Клинтън и в резултат на действията му не е огласена секретна информация.

 

Кокаин за Обама и крайна недалновидност

 

От друго писмо на Нира Танден, адресирано до нейния ръководител Подеста, следва, че щабът на Клинтън по време на предизборната надпревара през 2008 г. активно е разпространявал слуховете за пристрастието на Барак Обама към кокаина, което предизвикало крайно неодобрение сред сътрудничещите си с Танден политолози.

 

«Сигурна съм, че Марк Пен е започнал да лансира идеята си за кокаина и Обама, получавайки одобрение отгоре», — разсъждава Танден.

 

В началото на писмото подчинената на Подеста отново открито изразява крайното си недоволство от личните качества на Хилъри Клинтън.

 

«Господи, интуицията й съвсем не е на висота», — заключава Танден.

Клинтън води агресивна кампания срещу Барак Обама в президентската надпревара през 2008 г., но Обама в момента участва многократно в мероприятия в подкрепа на Хилъри за поста президент на САЩ.

 

«Вземайте парите!»

 

Независимо то това, че връзките на фонда Клинтън с правителствата на Саудитска Арабия и Катар да са огласени в предишните публикации на Уикилийкс, в деветия пакет писма се вижда, че служителите във фонда активно са обсъждали използването на парите от чуждестранните правителства за провеждането на предизборната кампания.

 

«Трябва да вземем решение по този въпрос в най-близко време — ще дадем ли разрешение на лобистите на чужди правителства да набират пари за изборната кампания», — пише финансовият директор на фонда Денис Ченг.

 

«Вземайте парите!», — това е отговорът на един от функционерите на щаба.

 

«Ще вземем парите, а ако след това ни нападнат, ще му мислим после», — съгласява се друг сътрудник на име Роби Монк.

 

В кореспонденцията по-нататък се обсъжда, че парите от лобистите на чуждестранни правителства ще се приемат на основание на настоящото ниво на взаимоотношения между дадената страна, САЩ и Държавния департамент в битността на Хилъри Клинтън като държавен секретар.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;