САЩ бяха принудени да преразгледат стратегията си за Сирия заради разполагането в страната на руските ракетно-зенитни системи, пише The Washington Post, позовавайки се на представители на Пентагона.

 

«Разполагането на руските системи за ПВО в Сирия този месец превърна решението на администрацията на Обама за нанасяне на удари от въздуха по правителствени обекти в още по-малко вероятно, отколкото в последните няколко месеца»,- пише изданието.

Над две години Сирия «мълчаливо се съгласява» с бомбардировките на САЩ над нейната територия, завзета от Ислямска държава. Миналата есен Москва и Вашингтон се договориха руските и американските самолети, действащи в Сирия, да стоят по-далеко един от друг.

 

Но настоящото настъпление на сирийската армия в Алепо с подкрепата на руската авиация, а също отсъствието на дипломатически успехи в регулирането на конфликта в Сирия принуди администрацията «да преразгледа своите варианти на действия», в това число и що се отнася до въздушните удари по силите на Башар Асад.

 

В началото на октомври Москва съобщи за решението си да разположи в Сирия зенитно-ракетните комплекси С-300.

 

Последствия минометного обстрела христианского квартала Мидан в Алеппо

WP отбелязва, че С-300, а също С-400 вече дават възможност на Русия да сваля самолети и крилати ракети на разстояние 400 километра във всяко направление — т.е. почти над цялата територия на Сирия, а също над част от територията на Турция, Израел, Йордания и източната част на Средиземно море.

 

Някои американски военни експерти спорят по повод ефективността на руските зенитно-ракетни комплекси, но всички са единодушни в едно — самият факт на тяхното разполагане «предизвиква безпокойство».

 

«Не сме сигурни, че който и да е от нашите самолети ще може да се пребори със С-300», — заяви неназован представител на Пентагона.

 

В отбранителното министерство считат, че в настоящата ситуация всякакви опити да се нанесе удар по правителствената военна инфраструктура рискуват да сблъскат двете свръхдържави, стигайки до военна конфронтация.

 

 

Във вторник министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу съобщи за прекратяването на бомбардировките над Алепо от руската и сирийската авиация. Целта е страните да се подготвят за «хуманитарната пауза», която трябва да започне в четвъртък.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;