От 10 часа във вторник се прекратяват ударите на авиациите на ВКС на Русия и ВВС на Сирия в района на Алепо, заяви пред журналисти министърът на отбраната на Русия генерал Сергей Шойгу.

Ситуация в Сирии. Архивное фото

«Предсрочното прекратяване на въздушните удари е необходимо за установяването на «хуманитарната пауза» от 20 октомври. Това ще позволи да се гарантира безопасността при излизането по шестте коридори на мирните жители и да се подготви евакуацията на болните и ранените от източната част на Алепо», — каза той.

 

Според Шойгу, преди началото на «хуманитарната пауза» сирийската войска ще отстъпи от Алепо, за да могат бойците да напуснат града по два специално създадени коридори.

 

Министърът на отбраната на Русия заяви също, че всички, които са заинтересовани от най-бързото стабилизиране на обстановката в Алепо, трябва да пристъпят към реални действия, а не «да продължават да се занимават с политическа демагогия».

 

Шойгу призова ръководството на страните, които имат влияние над лидерите на групировките, да убедят бойците да прекратят съпротивата и да напуснат Алепо.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;