Сметките на руския англоезичен телевизионен канал RT («Русия днес») във Великобритания бяха блокирани, съобщи в социалната мрежа Туитър главният редактор на медията Маргарита Симонян.

 

«Закриха сметките ни във Великобритания. Всички сметки. «Решението не подлежи на преразглеждане.» Да живее свободата на словото», написа Симонян в социалната мрежа.

 

Решението е било изненадващо за Симонян. Тя посочва, че не знае причината, но допуска, че може блокирането на сметките е свързано с новите санкции на Великобритания срещу Русия.

 

Телевизионният канал, финансиран от руската държава, излъчва 24 часа на английски, арабски и испански. Телевизията има и британски клон — RT UK, със седалище Лондон.

 

Макар и към момента да няма информация за причините, продължаващо дело с искове срещу Москва от акционери на нефункциониращата вече компания «Юкос» на Михаил Ходорковски, доведе до блокиране на руски активи в чужбина, включително и на държавни медии.

 

През септември британският регулатор «Офком» обвини руския телевизионен канал в 15 нарушения на правилата за излъчване и започна проверка. Преди това през 2014 г. регулаторите установиха нарушения в предаването на информацията за украинската криза.

 

През август 2015 г. Европейската банка за развитие пък спря средствата на RT за реклама с обяснението, че те могат да отидат при изпълнителния директор на информационната агенция «Русия днес» Дмитрий Кисельов, който е включен в списъка с европейските санкции. Месец по-рано британската банка «Бръклис» замрази сметката на RT със същия мотив.

Тагове: ; ; ; ;