Автор: Дейвид Стокмън — бивш член на Палатата на представителите на САЩ (републиканец от щата Мичиган) и директор на Службата за управление на бюджета в администрацията на Рейгън.

(трета част)

 

Турция, в пределите на своите граници предоставяше убежище на Свободната сирийска армия, позволявайки свободното придвижване на бойци и оръжие, организирането на тренировъчни лагери и плацдарми. За ССА бяха предоставени безопасен транзит през границата на войници, оръжие и боеприпаси.

 

Фактически след като падна либийският режим, ЦРУ отвори арсеналите на Кадафи и започна да прехвърля въоръжение чрез Турция през т.нар. «червена пътека». Ето с това се занимаваше посолството на САЩ в Бенгази, когато бе убит посланикът Стивънс.

 

 

Няма нужда да споменаваме, че Асад е реагирал твърдо на въоръженото нападение, заплашващо съществуването му, слагайки началото по този начин на тази «хуманитарна криза», която стана неизбежен резултат от гражданската война, водеща се в територията на градовете със съвременно оръжие.

 

Така, без да допусне нито един удар по себе си, либералната интервенционистична партия в обамовския Бял дом получи възможността да бие барабаните на войната в името на «отговорността да защитаваме демокрацията».

 

В същото време т.нар. «умерени бойци» от ССА, въоръжени и обезпечени от Турция, станаха съюзници на «мюсюлмански братя».

 

Нещо повече, ЦРУ вербува, тренира и въоръжи другите организации от т.нар. «въстаници» в лагери, базирани в Йордания.

 

Значителното болшинство от тези «бойци» веднага, щом стъпваха на бойните фронтове в Сирия, или продаваха оръжието си, или изчезваха, пресичайки турската граница, или преминаваха на страната на Фронт ан-Нусра, а дори към ИДИЛ.

 

 

Само за миналото лято 55 «бойци», вербувани и проверени  по утвърдената от конгреса програма за 500 милиона долара, напуснаха опозицията за няколко седмици. Техният командир и неговият заместник бяха пленени по време на първия им ден на боевете, една дузина бяха убити, а останалите преминаха на страната на противника. Нещо повече, няколко дена след това в пропагандното си видео демонстрираха напълно новото си оръжие американско производство.

 

Няма какво да сме изненадани, че Сирия се превърна в същински ад на земята.

 

И че останките в Алепо са наводнени от радикални джихадисти, обединени около Ан-Нусра. И че те използват 200 000-те останали там граждани като жив щит…

 

 

Всичко това граничи с пълната лудост.

 

В същото време Вашингтон, заради прекратяването на примирието в Алепо и възобновяването на плановете си по установяване на зона без полети в този район, рискува началото на военен сблъсък с Русия.

 

 

Нима ВВС на САЩ се канят да свалят руски бомбардировачи, за да защитят гражданското население в тази неголяма част, останала от Алепо, което се използва за жив щит от «мюсюлмански братя» и филиалите на Ал Кайда…

 

Истинска лудост.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;