Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че коридорът от град Мосул в Ирак може да предостави възможност терористите от ИДИЛ да се прехвърлят от Ирак в Сирия.
Във връзка с тази ситуация Русия ще предприеме решения от политически и военен характер.
Ако това се случи, ако в Сирия, където руските части са по молба на правителството в Дамаск, се увеличат силите на групировката «Ислямска държава», Русия ще реагира напълно адекватно, заяви Лавров.
Според него, операцията в Мосул може да повлияе върху последващата разстановка на силите в региона. Русия е констатирала, според него, че в момента възниква съперничество кой да превземе Мосул —  сухопътните части на Иран от една страна, но тук възниквал въпросът, ако това стане, ще участват ли шиитските подразделения, каква ще бъде ролята на кюрдските сили, какво ще е поведението на Турция, която също има свои армейски части и Багдад непрекъснато протестира против тяхното присъствие на иракска земя.
Според Лавров е важно също следното: дали тази операция ще повлияе върху процеса на нормализация между двете течения в исляма – сунити и шиити.

Тагове: ; ; ; ;