Най-доброто от съвременното руско кино от последните две години може да се види в програмата на Дните на руското кино у нас. Седем продукции с престижни награди от различни фестивали гостуват в София — в дните от 17 до 23 октомври в Дома на киното, и в Пловдив от 19 до 25 октомври в «Лъки Дом на киното». Входът е свободен.

 

Фестивалът е част от проявите в Годината на руското кино и дава на българските зрители възможност да се запознаят със съвременната култура и живот в славянската страна.

 

Официални гости на събитието са част от екипа на филма «Батальон» — актрисите Валерия Шкирандо и Альона Кучкова, както и Иля Авраменко, сценарист, младият актьор Василий Ракша, който се снима във филма «За любовта», и др.

 

Павел Журавльов, ръководител на «Россотрудничество» в България, представи кинопанорамата и разказа за лентите поотделно в РКИЦ.
Филмовият маратон започна вчера с безспорния хит «Батальон».

 

Военно-историческата драма на режисьора Дмитрий Месхиев е удостоена с награди в Русия, с четири приза на Международния кинофестивал във Флорида — «Най-добър филм», «Наградата на голямото жури за най-добър филм», «Най-добра актриса» и «Най-добър режисьор».

 

Преди това получи няколко отличия на фестивали в САЩ и  Южна Африка. Романтичната комедия «За любовта» (реж. Анна Меликян) зрителите ще видят днес, 18 октомври, в Пловдив и на 20 октомври в София. Тя се състои от няколко новели. Впечатляващият сюжет се развива на фона на най-красивите места в Москва.

 

Филмът е заснет за 25 дни. Неговите създатели са направили смел експеримент, като са включили елементи, типични за социалните мрежи, но не и за киното — филтри, колажи от кадри и нестандартни ракурси. На 21 октомври ще се завърти комедията «Норвежец» на режисьорката Альона Званцова. В центъра на историята е московчанинът Кирилов — ръководител на фирмата за почистване, в която работят азиатки имигрантки. Спортната драма «Игрище» (реж. Едуард Бордуков) и комедията «Призрак» (реж. Александър Войтински) ще бъдат показани съответно на 22 и 23 октомври.

 

На 19 и 24 октомври е прожекцията на «Шампиони: по-бързо, по-високо, по-силно» на режисьора Артьом Аксененко. Филмът е заснет по мотиви от живота на легендарни руски спортисти. Състои се от три новели, разказващи как са спечелили златните си олимпийски медали борецът Александър Карелин, гимнастичката Светлана Хоркина и плувецът Александър Попов.

 

Дните на руското кино в България ще завършат на 25 октомври с военната драма «Битката за Севастопол» (в София — на 20 октомври). Режисьорът Сергей Мокрицки представя историята на Людмила Павличенко — легендарната снайперистка, убила 309 вражески войници и наричана от американската преса «Лейди Смърт».

 

Тагове: ; ; ; ;