Джихадистите, сражаващи се срещу правителствените войски в Алепо, продължават да попълват въоръжените си запаси от САЩ, в това число и с ПТРК TOW.
Това сподели началникът на Главното оперативно управление към Генералния щаб на ВС на Русия генерал-лейтенант Сергей Рудской.

Информацията е постъпила в ГРУ едновременно от различни източници. Обкръжените в източната част на Алепо метежници предприемат неeднократни опити да пробият «котела», защото имат боеприпаси само за два месеца.
Но дежурствата на ВКС на Русия във въздуха са постоянни, което пресича в зародиш всички усилия на ислямистите да пробият блокадата.

По насочващите се към обсадения град конвои непрестанно бият руските самолети, пробив не е допуснат.

Рудской отбеляза, че еднfстранното прекратяване на огъня се е оказало неефективно. По време на паузата метежниците се прегрупирали и попълвали редиците си чрез принудителна мобилизация.
Русия не се е отказала да реши проблема по мирен път. От 20 октомври започва да действа т.нар. «хуманитарна пауза», по време на която, както мирните жители, така и метежниците ще могат да напуснат Алепо. Държавният департамент на САЩ опроверга съобщенията от медиите за доставката на оръжие за групировката «Джебхат ан-Нусра», забравяйки, че в коалиция с нея са «умерените» опозиционери, които Вашингтон усилено «подхранва», а те на свой ред споделят придобитото със съюзниците си.
«Никога не сме оказвали на «ан-Нусра» никаква помощ. Разглеждаме тази организация като международна терористична и като филиал на «Ал Кайда», целта ни е нейното унищожаване», — поясни официалният представител на държавния департамент Марк Тонър.
Това изявление бе предизвикано от скандалното интервю на журналиста  Kölner Stadt-Anzeiger с един от главатарите на терористичната групировка, в което интервю той се хвали с получените от САЩ противотанкови комплекси TOW, а също и с изпратените военни съветници.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;