Американските политици назоваха проведената от Русия атака в Алепо «варварска», руският президент открито заяви за влошаване на отношенията между Вашингтон и Москва. Но, независимо от твърдата риторика и взаимните обвинения, САЩ и Русия все още продължават да си взаимодействат в Сирия, те разбират, че играят ключова роля в регулирането на конфликта, пише Джанатан Маркус за ВВС.

 

Продължаващата война в Сирия няма да донесе полза нито за Москва, нито за Вашингтон, твърди авторът на статията. Но при липсата на базово доверие и разбиране между Русия и САЩ всеки диалог между тях ще се изгражда на нестабилен фундамент, защото краят на студената война предполага началото на някаква нова ера. За известно време Русия бе напуснала международната арена, но тя се върна с желанието да отмъсти и възстанови ролята си в света.

 

«Кога се развалиха нещата? Защо Русия и Западът не могат да оправят отношенията си? Кой е виновен? САЩ с тяхната хитрост и безчувственост или Русия с нейната носталгия по съветското величие? Защо всичко се влоши така, че настоящата ситуация може да се нарече нова студена война?», — задава въпросите си Джонатан Маркус.

 

Авторът на статията не е готов да даде отговори на тези въпроси, защото за описанието на всички хитрости, според него, ще трябва да се напише книга с дебелината на «Война и мир» на Толстой,, затова той дава сама някои ориентири.

 

Маркус цитира мнението на американския аналитик и бивш сътрудник на ЦРУ Пол Пилар:

«Отношенията се развалиха, когато Западът започна да възприема Русия не като нация, която е ликвидирала комунизма. Тя трябваше да бъде приета в новата общност от държави, но вместо това продължиха да я считат за приемница на СССР». 

 

На Русия, според мнението на Запада, не може да се има доверие.

 

 

Към този «първороден грях», според думите на Маркус, се добави ентусиазмът на Запада да разширява НАТО. Този процес не завърши с присъединяването към алианса на Полша, Чехия и Унгария, които имаха отдавнашни традиции в борбата с Москва. Алиансът прие Прибалтийските страни, по-рано част от СССР. Съвсем не е изненадващо, че Русия се отнесе негативно към идеята за влизането в НАТО на такива свои съседи, като Грузия и Украйна. Джонатан Маркус прави извода, че Русия счита, че след края на студената война към нея са се отнасяли несправедливо.

 

 

Тази гледна точка не е популярна на Запад, прави уговорката Маркус. Западът предпочита да се фокусира върху «реваншизма» на Русия, в момента американските експерти водят интересни спорове за това, кой лагер е прав, трябва ли да се съсредоточава вниманието върху основополащите стратегически грешки на Запада по отношение на нова Русия или трябва да се правят изводите от решителното поведението на Москва в Грузия, Сирия и Украйна.

 

 

Според екс-ръководителя на британското разузнаване Джон Сойерс, вниманието трябва да се съсредоточи върху неотдавнашните събития. В интервю за ВВС той съобщи, че през последните 8 години Западът не е успял да се концентрира върху изграждането на правилни стратегически отношения с Русия.

 

«Ако между Москва и Вашингтон имаше ясно разбиране на правилата на играта, това, че ние не се опитваме да се ликвидираме взаимно, то разрешаването на регионалните проблеми от рода на тези в Сирия, Украйна, Северна Корея…би било много по-лесно», — счита Джон Сойерс.

 

Нима САЩ и Русия са на прага на военен конфликт заради Сирия? Маркус не счита така, той не мисли, че страните са в отношения на нова студена война. Пол Пилар счита терминът за несполучлив, защото между държавите не се води «глобално идеологическо състезание» и «за щастие, нямаме нова ядрена надпревара във въоръжаването».

 

 

Предвид наличието на изострена президентска надпревара в САЩ, Москва определено счита, че ръцете й са развързани. Има доказателства, че тя има намерение да използва този повод, за да създаде няколко зони на конфликти, за да може следващият президент на САЩ да се сблъска с вече установени факти, както това беше през 2008 г. с войната в Грузия.

 

«Помните ли «рестартирането» в отношенията с Русия, предприето от тогавашния държавен секретар Хилъри Клинтън?», — пита авторът на статията. И то не помогна, прави неутешителен извод авторът.

 

 

Според Джон Сойерс, следващият президент на САЩ (той се надява това да бъде Хилъри Клинтън) ще трябва да установи нов вид отношения с Русия — не по-топли и не по-хладни, създавайки «стратегическо разбиране по това, как Москва и Вашингтон трябва съвместно да гарантират глобалната стабилност».

 

Концепцията Pax Americana (еднополюсният свят начело със САЩ), според Сойерс, вече не е актуален.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;