В дните 15-16 октомври, се проведе VII редовна сесия на Световният парламент на българите ( СПБ) към Асоциацията на българите по света (АСБ), в морската ни столица Варна в конферентната зала на хотел «Персей».

Заключителният 2 ден на форума започна тържествено и традиционно с химна на Република България, за да подчертае и напомни, че всяко официално обществено мероприятие, трябва да започва именно с химна.

Въпреки лошото време и неспиращия дъжд, форума успя да събере радетели на българщината от цялата страна, и от различни държави по света, за да обсъдят нелеките задачи, които стоят пред всеки един, в името на една обща кауза, за да почерпят вдъхновение един от друг, за да обединят усилия си в запазването на историческата истина и общочовешките ценности, и достойнството на България.

 

 

 

 

8

 

11

 

 

Важен акцент на VII-та сесия на Световният парламент на българите и Асоциацията на българите по света, беше единодушното гласуване на Декларация осъждаща геноцида над арменския народ, в подкрепа на историческата истина, защото престъпленията срещу човечеството нямат давност.

Почетен гост на събитието, беше създателят на единственият в света културно-исторически  паметник овековечил раждането  на славянската писменост и просветителското дело на светите братя Кирил и Методий-Карен Алексанян -пазителят на храма на буквите в » Двора на Кирилицата», който възражда българския дух в старопрестолната Плиска.

 

 

 

16

 

 

 

 

Мъката, страданията и жертвите на две духовни нации, пострадали при отстояването на езика и вярата си, днес имат сакрално значение- да се помни истината, за да не се допускат никога повече подобни страшни страници в човешката история. А за това е необходимо, признаването и осъждането на престъпленията срещу човечеството, както и стимулиране и възраждане на съзидателното начало на всеки народ.

Приветствия към присъстващите отправиха проф. Павлов,  Кирил Йорданов председател на АБС, акад. проф. д-р Григор Велев председател на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и почетен председател на АБС, Юрий Граматик- председател на Конгрес на българите в Украйна (на украински: Конгрес болгар України), Максим Страхилов, секретар на АСБ.

Освен Декларацията осъждаща геноцида над арменският народ от 1915 година, при който от османският ятаган падат 1 650 000 арменци , присъстващите гласуваха и Декларация осъждаща геноцидът на Османската империя и нейната армия над българскто население в Източна Тракия, където са станали жертва 126 хиляди българи.

 

 

И двете Декларации ще бъдат придвижени към Парламента на България, за да получат вниманието и подкрепата на широката общественост.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;