Някои действия на Русия в последно време биха могли да са доказателство за това, че страната се готви за война със САЩ, но е малковероятно това да се случи, пише The Washington Post.

Генерал-лейтенант Фредерик Бен Ходжес. Архивное фото

В последните дни, както отбелязва WP, се появиха съобщения за «бункери», за преместване на въоръжения, имаше и резки изявления на политици. Американското издание анализира пет съобщения, според които, както то счита, може да се направи изводът, че Русия не се подготвя за война.

 

Първо — това е информацията за строителството на бомбоубежища. Това може да е фалшива информация, твърди изданието. По-рано от Москва се чу, че собствениците на домове ще трябва да платят по 500 рубли за строителството на бомбоубежища «във връзка с изострената международна обстановка». Както счита изданието, такива съобщения вероятно са дело на мошеници, които искат да излъжат пенсионерите, но това «определено не е подготовка за война».

Официальная резиденция президента США - Белый дом. Архивное фото

Второ — съобщението за правилата за раздаване на хляб в случай на война в Санкт-Петербург. По-рано местните власти подписаха постановление, според което всеки жител на града ще получава по 300 гр хляб ежедневно в продължение на 20 дена в случай на война. Но това съобщение е по-скоро «рекламен ход», а не подготовка за война, отбелязва изданието. В Русия след появата на новината веднага направиха паралел с блокадата на Ленинград по време на Втората световна война.

 

Трето — това са войнствените политици. Изданието цитира думите на лидера на ЛДПР Владимир Жириновски, който заяви, че ако бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън победи на президентските избори, то ще има «ядрена война». Но, както пише изданието, Жириновски се намира твърде далече от «ядреното копче».

Московский Кремль. Архивное фото

 

Четвърто — увеличаването на армията. В момента в руските Въоръжени сили могат да се връщат военнослужещи от запаса и ветерани — с тях могат да се сключват договори за половин година. Но и това най-вероятно не означава подготовка за война, отбелязва изданието. Това положение влиза в сила само при извънредни обстоятелства, такива като «природни катаклизми или вътрешни безредици». Но, както пише изданието, налице е формулировката «подкрепа или възстановяване на мира и сигурността». Не бива да изключваме, че Русия обмисля «сухопътна операция в Сирия», пише изданието.

 

Пето — преместване на въоръжението. По-рано Русия предислоцира в Калининградска област мобилните ракетни комплекси «Искандер-М». Така въоръженията се оказват точно на границата с Прибалтика. Но и това «едва ли» е признак, че Русия се подготвя за война.

 

Москва поясни, че военните усъвършенстват военната си подготовка, припомня изданието.

 

 

Тагове: ;