Отношенията между Русия и САЩ са лоши, както никога от времето на студената война. Страните се обвиняват взаимно по повод Сирия, но разбират, че играят ключова роля в регулирането на конфликта, пише Джонатан Маркус за  Би-би-си.

Кремлевская набережная в Москве. Архивное фото

Продължаващата война в Сирия не носи ползи нито за Москва, нито за Вашингтон. Но без базовото ниво на доверие отношенията между Русия и САЩ ще си стоят на разклатени основи, а в същото време студената война е на прага на «нова ера». За известно време Русия бе напуснала световната сцена, но се върна с жаждата да укрепи позициите си в региона и със стремежа да си върне предишната роля на международната арена, пише журналистът.

 

Маркус задава въпроса, защо в отношенията между Русия и Запада след студената война всичко вървеше не както трябва и кой най-вече е виновен — САЩ с тяхното желание да завземат всичко или Русия с нейната «носталгия по съветското величие». Както отбелязва авторът, на тези въпроси не е възможно да се отговори накратко, но мнението на някои експерти може да даде светлина около реалността.

Официальная резиденция президента США - Белый дом. Архивное фото

 «Отношенията се развалиха, защото Западът така и не възприе Русия като нацията, която отхвърли комунизма. Тя трябваше да се приеме в новата общност от държави — но вместо това я възприеха като наследница на СССР, която е основният източник на недоверие за Запада» — цитира ВВС американския аналитик, ветеран от ЦРУ Пол Пилар.
 Освен това, НАТО бе готов постоянно да се разширява — първоначално включвайки в себе си такива страни като Полша, Чехия и Унгария, а после и Прибалтика, т.е. бивши територии на СССР. Не е изненадващо, че Москва ще възпрепятства влизането в алианса на Грузия и Украйна. А и по принцип Русия не чувстваше, че на Запад се отнасят към нея справедливо, пише авторът.
Московский Кремль. Архивное фото

Според Пилар, Западът предпочита да се фокусира върху руския «реваншизъм».

 

Аналитиците не могат да решат върху какво да съсредоточат вниманието си: върху основните грешки на Запада по отношение на Русия или върху «решителното» поведение на Москва по отношение на Грузия, Украйна и Сирия, отбелязва авторът.

 

В настоящата ситуация трябва да се помисли върху следното: какво ще стане по-нататък с отношенията между Русия и САЩ. Бившият ръководител на британското разузнаване Джон Сойерс счита, че следващият американски президент ще трябва да поеме отговорността да промени отношенията с Москва.

 

Според него, Западът нe търси нито стопляне, нито охлаждане на отношенията с Русия. Но страните трябва да стигнат до взаиморазбиране: как заедно «да гарантират международната стабилност».

 

Времето на еднополюсния свят на САЩ «беше доста кратко и вече завърши», счита Сойерс.

 

 

 

Тагове: ; ; ;