Автор: Дейвид Стокмън — бивш член на Палатата на представителите на САЩ (републиканец от щата Мичиган) и директор на Службата за управление на бюджета в администрацията на Рейгън.

 

Това вече изглежда достатъчно зловещо. Вашингтонската Партия на войната в яростта си е решила да не спира пред нищо в провокациите си към путинска Русия. Неотдавнашното прекратяване на сътрудничеството за Сирия, което стана факт на базата на лъжливите твърдения, че Асад и неговите руски съюзници осъществяват геноцид в Алепо — са само последният пример.

 

Началник щабът на Армията на САЩ ген. Марк Милли неотдавна произнесе войнствена реч. При положение, че Америка няма на планетата нито една промишлено развита държава-враг, която би могла да хвърли ръкавица срещу икономическата ни мощ, технологично предимство и превъзходството на военната ни сила, генерал Милли изстреля във Вашингтон залп от празни заплахи по време на ежегодното събрание на Асациацията на армията на САЩ.

 

«Стратегическата решимост на нашата нация, САЩ, хвърля призив. Искам ясно да дам да се разбере, който желае да ни причини зло…въоръжените сили на САЩ — независимо от всички налични проблеми, независимо от темповете на операциите ни, независимо от всичко, което ние правим — ще ви спрем и ще ви победим по-разгромяващо от когато и да било. Не се заблуждавайте за това».

 

 

Пълно бълнуване. Никой не ни «пробва». Точно обратното, имперският Вашингтон провокира напрежение и конфронтация навсякъде — от Южно-Китайско море до Сирия, Ирак, Йемен, Либия, Черно море, Прибалтика и Украйна. Всичко това няма никакво отношение към безопасността на гражданите, живеещи в щата Вирджиния, в щата Канзас или в Масачузетс.

 

 

Непосредствената опасност за света и свободата в нашата страна произлиза не от машинациите от страна на чужди столици, а от самонадеяното, високомерно и надуто групово мислене, обхванало обитателите на Имперския Град.

 

Това мислене се прояви наново в истерията около обсадата на Алепо, в която се проявиха вашингтонската Партия на войната и дресираните пудели от основните СМИ — особено от New York Times.

 

Казват ни, че в Източно Алепо руските ВВС и въоръжените сили на Асад безразборно бомбардират училища и болници и се канят да убият 200 000 граждани. Отново и отново изплува сянката на Бенгази от 2011 година, когато Вашингтон твърдеше, че трябва да спре започналия геноцид в името на «задължението ни да защитаваме».

 

Това, което се случва в Алепо е фанатично яростна гражданска война. Нищо от това, което днес се случва в Сирия, вече няма общо с т.нар. «арабска пролет», която започна в страната през 2011 година.

 

Сирия днес е беззаконова, бомбардирана, икономически рухнала държава, превърнала се в такава, благодарение на интервенцията на Вашингтон, извършена по заповед на кървавите сестри-близначки от Партията на войната.

 

Това са неоконсерваторите и кликата либерали, които бяха за интервенцията под предлог, че «американците носят отговорността да защитават». Това са и ръководителят на Съвета за национална сигурност Сюзън Райс и посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър — обединени около Хилъри Клинтън.

 

 

 

 

Държавата, чието население през 2011 година беше 22 милиона човека, бе твърде стабилна, намираща се под авторитарното, но светско управление на семейство Асад. Такава държава не може да породи човешките цунами от 5 милиона човека, които внезапно се плиснаха по Средиземноморието и към Европа.

 

Подобна държава не е в състояние да разруши до руини практически всички от древните си градове, не е в състояние да пролива реки от кръв.

 

Точно обратното, целият този хаос бе инспириран от Вашингтон от Партията на войната и хегемоните на «незаменимата» нация. В Сирия започна отвсякъде да пристига помощ, въоръжение, боеприпаси, обучение и логистична подкрепа буквално за милиарди долари.

 

И всичко това бе платено от американските данъкоплатци или от регионалните държави, които по-рано Вашингтон също бе въоръжил.

 

А Вашингтон даде зелена светлина за похода им към Сирия…

Превод: Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;